Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, že je trh s nemovitostmi na vzestupu?

Jak poznat, že je trh s nemovitostmi na vzestupu?

Zajímalo by mě, jak se dá vlastně poznat, že trh s nemovitostmi začíná být na vzestupu. Já jsem slyšel, že existuje několik ukazatelů, které by mohly naznačovat, že ceny nemovitostí porostou a že investice do realit by mohly být výhodné. Co všechno bych měl sledovat? Mám se dívat na průměrné ceny nemovitostí v dané oblasti a jak se vyvíjejí v čase? Zajímá mě také, jestli by mohlo být užitečné sledovat počty prodaných nemovitostí nebo délku doby, po kterou jsou nemovitosti na trhu. Je dobré mít přehled o nových projektech a výstavbě? Nebo bych se měl zaměřit na ekonomické ukazatele jako nezaměstnanost a úrokové sazby? Co třeba poptávka po pronájmech? Jak to všechno dohromady dává obraz o tom, zda trh roste nebo klesá? Mám také vzít v úvahu regionální rozdíly? Například v některých městech může být růst rychlejší než v jiných. Jak se tedy orientovat v těchto informacích a co si mám pamatovat při rozhodování o investici do nemovitosti? Zajímalo by mě i vaše osobní zkušenosti – jak jste poznali, že je dobrý čas investovat do nemovitostí?

176 slov
1.8 minut čtení
2. 9. 2024
Žaneta Vondrová

Trh s nemovitostmi má pár jasných signálů, podle kterých můžeš poznat, jestli je na vzestupu. První věc, na kterou se zaměř, jsou průměrné ceny. Když ceny rostou a počet prodaných nemovitostí stoupá, to je většinou dobré znamení. Dále sleduj dobu, po kterou jsou nemovitosti na trhu – čím kratší, tím lepší. Pokud se nemovitosti prodávají rychle, je to ukazatel vysoké poptávky.

Nové projekty a výstavba jsou taky důležitý faktor. Pokud se v oblasti plánují nové byty nebo rodinné domy, může to znamenat vzrůstající zájem o lokalitu. Ekonomické ukazatele jako nezaměstnanost a úrokové sazby ti dají obrázek o celkové ekonomice – když jsou tyto čísla nízká, lidé mají víc peněz na investice do nemovitostí.

Poptávka po pronájmech je další klíčový faktor. Když je víc lidí ochotných pronajímat byty, roste i cena nájmů a to může ovlivnit i ceny prodeje. A určitě sleduj regionální rozdíly – některé města mohou zažívat boom zatímco jinde to stagnuje.

Takže shrnuto, dívej se na ceny, prodeje, dobu na trhu, výstavbu a ekonomiku. Když všechno nasvědčuje vzestupu, můžeš být na dobré cestě k výhodné investici.

175 slov
1.8 minut čtení
6. 1. 2025
Helena Koubová

Trh s nemovitostmi má pár jasných signálů, co ukazují, že se blíží vzestup. Tady je pár tipů, na co se zaměřit. Prvně, sleduj průměrné ceny nemovitostí v oblasti – když začnou růst, je to dobré znamení. Důležitý je taky počet prodaných nemovitostí. Když je jich víc a rychleji se prodávají, něco se děje. Délka, po kterou jsou nemovitosti na trhu, taky dost napovídá – čím kratší doba, tím lépe.

Nové projekty a výstavba můžou znamenat zvýšenou poptávku, takže to je další bod k zamyšlení. Ekonomické ukazatele jako nezaměstnanost a úrokové sazby bys měl mít na radaru taky – nízké sazby a klesající nezaměstnanost bývá dobrá kombinace pro růst trhu.

Poptávka po pronájmech je další ukazatel. Pokud pronájem letí, je pravděpodobné, že ceny koupě půjdou nahoru taky. A rozhodně nezapomeň na regionální rozdíly – v některých městech může být trh silnější než v jiných.

Osobně jsem si všimnul, že když se začnou v okolí budovat nové byty a lidé kupují jako šílení, je to většinou dobrý čas investovat. Takže sleduj tyhle faktory a buď ve střehu.

173 slov
1.7 minut čtení
14. 1. 2025
Matěj Pícha
Succeed.cz/Články/Finanční plánování
Kdy je nejlepší čas investovat do nemovitostí: Průvodce orientací na trhu nemovitostíObjevte nejlepší časové okno pro investice do nemovitostí a získejte cenné tipy, jak se orientovat na dynamickém trhu nemovitostí.
1000 slov
10 minut čtení
24. 2. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky