Jak mám začít s budgetováním, když nevím, kde utrácím nejvíc?
V poslední době jsem se docela zamyslel nad tím, jaké mám výdaje, a jak by bylo fajn mít přehled o svých financích. Jenže mě trápí to, že vůbec nevím, kde přesně utíkají moje peníze. Každý měsíc si říkám, že bych měl začít s budgetováním, ale když si uvědomím, že nemám páru o svých výdajích, tak je to pro mě trochu beznadějné. Jak vlastně začít? Napadlo mě, že bych mohl sledovat všechny své výdaje v nějaké aplikaci nebo si to zapisovat do tabulek, ale co když zapomenu na něco důležitého? A co když si neuvědomím, kolik vlastně utrácím za drobnosti jako kávu nebo jídlo z fast foodu? To by pak mohlo vypadat, že jsem na tom finančně lépe, než ve skutečnosti jsem. Je nějaký osvědčený způsob, jak si ujasnit výdaje? Měli byste mi doporučit nějaké tipy na to, jak začít s budgetováním? Jaké jsou nejlepší metody sledování výdajů? Používáte na to nějaké aplikace nebo prostě papír a tužku? Myslíte si, že je dobré rozdělit si výdaje do kategorií nebo radši mít jednu celkovou částku? A co třeba analyzovat svoje výdaje zpětně? Jak často bych měl kontrolovat své finance? Děkuju za každou radu!