Succeed.cz/Fórum/Jak vypočítat pasivní příjem z nájmů?

Jak vypočítat pasivní příjem z nájmů?

Rád bych se zeptal, jak vlastně vypočítat pasivní příjem, který bych mohl získat z pronájmu nemovitostí. Zajímá mě, na co všechno se mám zaměřit, když si chci udělat představu o tom, kolik peněz mi může plynout každý měsíc nebo každý rok. Jaké faktory ovlivňují výši nájmu? Měl bych brát v úvahu nejen příjem z pronájmu, ale i různé náklady jako údržba, daně nebo poplatky za služby? Mám nějaký vzorec nebo metodu, která by mi pomohla tyto věci sečíst a zjistit, jestli se mi investice do nemovitosti vyplatí? A co třeba, jak zjistit průměrnou cenu nájmu v dané lokalitě? Existují nějaké online kalkulačky nebo nástroje, které by mi mohly usnadnit práci? Jaké jsou nejlepší tipy pro začínající investory do nemovitostí, kteří chtějí budovat pasivní příjem z nájmů? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale zajímá mě to a rád bych se dozvěděl víc od těch, kteří už mají zkušenosti. Děkuji!

149 slov
1.5 minut čtení
8. 4. 2024
Daniel Němec

Jo, pasivní příjem z nájmů se dá vypočítat docela jednoduše, ale je tu spousta věcí, co musíš vzít v úvahu. Nejdřív si spočítej, kolik ti přinese nájem. To zjistíš podle průměrné ceny nájmu v lokalitě, což můžeš najít na různých realitních stránkách nebo pomocí místních inzerátů. Pak si dej pozor na náklady – údržba nemovitosti je dost důležitá. Nezapomeň započítat daně, pojištění a poplatky za služby jako voda a elektřina.

Obecně vzorec na pasivní příjem z nájmů vypadá nějak takhle: (příjem z nájmu - všechny náklady) = čistej příjem. Měl bys taky uvažovat o tom, jak dlouho budeš mít pronajatý a jestli budeš mít nějaké výpadky příjmů, když třeba nebudeš mít nájemce.

Pro začátečníky bych doporučil spíš začít s menší nemovitostí a budovat zkušenosti. A pokud chceš nějaký online nástroje, najdi si kalkulačky na výpočet návratnosti investice do nemovitostí, ty ti dost pomůžou udělat si obrázek o tom, co tě čeká. Hlavně buď trpělivej a dobře si prostuduj lokalitu, kde chceš investovat.

162 slov
1.6 minut čtení
31. 8. 2024
Marcela Krausová

Když chceš vypočítat pasivní příjem z nájmů, tak se musíš zaměřit na pár věcí. První je, kolik ti vlastně bude měsíčně plynout z nájmu. Zjisti průměrnou cenu nájmu v lokalitě – můžeš kouknout na realitní servery nebo se poptat v okolí. Pak si spočítej roční příjem – prostě násob měsíční nájem 12.

Ale pozor, to není všechno! Musíš odečíst všechny náklady. Patří sem údržba nemovitosti, daně, pojištění, případně poplatky za služby a správa. Tohle všechno ti sníží čistý příjem. Dobré je mít i rezervu na nečekané výdaje – třeba když se něco rozbije.

Takže vzorec by mohl vypadat nějak takhle: Roční příjem (nájem x 12) - Náklady (údržba + daně + další výdaje) = Čistý pasivní příjem.

Můžeš taky zvažovat návratnost investice (ROI), což ti dá lepší představu, jak rychle se ti investice vrátí.

A pokud hledáš nástroje, tak Google má spoustu kalkulaček pro investice do nemovitostí, stačí zadat do vyhledávače a něco najdeš. Hlavně začni s malým a uč se za pochodu. Hodně štěstí!

161 slov
1.6 minut čtení
21. 11. 2024
Daniela Průchová
Succeed.cz/Články/Pasivní příjem
Investování do nemovitostí: Pasivní příjem prostřednictvím nájmůJak správně investovat do nemovitostí a vytvářet stabilní pasivní příjem? Tento článek vám přináší tipy, jak vybrat vhodné lokality a typy nemovitostí...
1000 slov
10 minut čtení
20. 1. 2024
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky