Succeed.cz/Fórum/Ztráta motivace k podnikání – co teď?

Ztráta motivace k podnikání – co teď?

Jsem už nějakou dobu podnikatel a v poslední době jsem si uvědomil, že mi chybí motivace. Kdysi jsem byl nadšený, plný nápadů a odhodlání, ale teď se cítím jako v pasti. Nejde mi to tak, jak bych si představoval, a mám pocit, že se motám v kruhu. To, co mě dříve bavilo a naplňovalo, mě teď spíš frustruje. Přemýšlím, jestli je to normální, nebo jestli by mělo být něco jinak. Co děláte v takových chvílích vy? Jak překonáváte krize motivace? Zkoušeli jste třeba nějaké techniky pro nastartování inspirace? Dáváte si pauzu, nebo se snažíte zůstat aktivní i přes to, že nemáte chuť? Jak se vypořádáváte s tímto pocitem a jaké kroky podnikáte, abyste se dostali zpět na správnou cestu? Očekávám nějaké tipy a rady, co funguje ostatním. Zajímalo by mě také, jestli máte zkušenosti s tím, jak si udržet dlouhodobou motivaci v podnikání. Mám strach, že pokud to nevyřeším teď, můžu ztratit svou firmu nebo dokonce i zájem o podnikání jako celek. Byl bych rád za všechny názory a zkušenosti.

170 slov
1.7 minut čtení
7. 11. 2023
Zdeňka Fialová

Ztráta motivace je fakt běžná věc, co zažívá hodně podnikatelů. Mě se osvědčilo prostě si vzít pauzu. Někdy je dobrý se od všeho na chvíli odstřihnout, třeba na víkend nebo i pár dní, a nechat hlavu vyčistit. Zkus se zaměřit na něco úplně jiného, co tě baví. Třeba sport, příroda nebo jen tak relaxace.

Další věc, co může pomoct, je obklopit se lidma, co tě inspirujou. Můžeš jít na networkingovou akci nebo se potkat s kamarádama, co podnikají také. Někdy stačí si popovídat o jejich zkušenostech a nápadech a najednou dostaneš nový impuls.

Pak je dobrý si znovu ujasnit, proč jsi začal podnikat. Co tě motivovalo na začátku? Zkus si napsat cíle – nejen ty velký, ale i ty malý. A postupně je plň, abys měl pocit úspěchu.

A nakonec – pokud se ti točí v hlavě pořád ta samá myšlenka o ztrátě zájmu nebo že bys měl skončit, zkuz si to říct nahlas. Někdy to pomůže to sdílet s někým, kdo ti rozumí.

161 slov
1.6 minut čtení
9. 1. 2025
Bohuslav Janků

Ztráta motivace je fakt častý problém, který zažívá hodně podnikatelů, takže v tom nejsi sám. Mám pár tipů, co mi pomohly. První věc, co zkusit, je prostě si dát pauzu. Úplně si odpočinout, vyčistit hlavu a třeba se podívat na něco jiného, co tě baví. Někdy stačí jen změnit prostředí nebo rutinu.

Další věc, co mi pomohla, je zamyslet se nad tím, proč jsem začal podnikat. Připomenout si ty důvody a to nadšení, co tam dřív bylo. Zkus se vrátit k nějakým starým projektům nebo nápadům, co tě kdysi nadchly.

Jestli se cítíš zapadlý do rutiny, můžeš zkusit změnit svůj přístup k práci. Zkus si nastavit malé cíle a oslavit každé malé vítězství. Pomůže ti to vidět pokrok a možná to rozproudí novou energii.

Doporučuji také mluvit s jinými podnikateli nebo lidmi v oboru. Někdy můžeš načerpat inspiraci z jejich zkušeností. Případně se zkus zapojit do nějaké podnikatelské komunity nebo skupiny.

V dlouhodobém horizontu je dobrý mít nějakou strategii na udržení motivace – třeba pravidelně hodnotit svoje cíle a úspěchy, anebo se vzdělávat v oboru. Hlavně se ničeho neboj a nedělej si stresy - každý má občas slabší chvilky.

187 slov
1.9 minut čtení
10. 1. 2025
Roman Paleček
Succeed.cz/Články/Motivace
Jak překonávat momenty slabosti a obnovit svou motivaci?Objevte, jak se postavit k výzvám a vrátit se zpět na cestu za úspěchem s praktickými tipy pro překonávání krizí a obnovu motivace.
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky