Succeed.cz/Fórum/Jak se nejlíp pochlubit úspěchama na pohovoru?

Jak se nejlíp pochlubit úspěchama na pohovoru?

Když se chystám na pohovor, přemýšlím, jakým způsobem co nejlépe představit své úspěchy. Není to jen o tom říct, co jsem dokázal, ale také jak to udělat tak, aby to skutečně zaujalo a ukázalo moji hodnotu pro firmu. Přemýšlím, jestli je lepší mluvit o konkrétních číslech - třeba kolik procent jsem zvýšil prodeje nebo kolik projektů jsem úspěšně dovedl do konce. Možná bych měl zdůraznit i svoje měkké dovednosti, jako je týmová spolupráce nebo vedení lidí, protože tyto vlastnosti jsou dnes hodně ceněné. Zajímalo by mě, jak jiní lidé přistupují k této situaci a jaké mají tipy na efektivní prezentaci svých úspěchů. Měl bych si připravit nějaké konkrétní příklady ze své praxe nebo spíš vyprávět příběhy, které by ukázaly moji kreativitu a schopnost řešit problémy? A co když mi přijde, že moje úspěchy nejsou dostatečně silné v porovnání s ostatními uchazeči? Jak si zvýšit sebedůvěru a prezentovat se tak, aby to opravdu vyniklo? Co si myslíte o používání vizuálních pomůcek nebo portfolia během pohovoru? Měli byste nějaký konkrétní tip na to, co dělat před pohovorem, abych byl lépe připravený se prosadit? Jaké otázky byste doporučili položit během pohovoru, abych ukázal svůj zájem a zároveň podtrhl svoje úspěchy? Rád bych znal různé názory a zkušenosti ostatních, co vám fungovalo a co ne.

211 slov
2.1 minut čtení
18. 1. 2025
Karolína Rozsypalová

Celkově platí, že na pohovoru je nejlepší být sebevědomý a mít připravené konkrétní příklady. Když mluvíš o svých úspěších, snaž se ukazovat, jak jsi přispěl k týmu nebo firmě. Určitě zmiň čísla – jako procenta růstu prodeje nebo úspěšnost projektů, to zní vždycky dobře. Ale nezapomeň i na měkké dovednosti. Příběhy jsou super, ukážou tvou kreativitu a schopnost řešit problémy. Pokud máš pocit, že tvoje úspěchy nejsou tak silné, zaměř se na to, co jsi ze zkušeností vytáhl – třeba jak jsi překonal nějakou výzvu. Vizuální pomůcky jako portfolio můžou být fajn, pokud to situace dovolí. Před pohovorem se dobře připrav, projdi si svoje úspěchy a zvaž otázky, kterými ukážeš zájem o firmu – třeba jaké jsou jejich cíle nebo projekty. To ti pomůže vyniknout a ukázat, že se opravdu zajímáš.

131 slov
1.3 minut čtení
13. 8. 2023
Tereza Pospíšilová

Přesně, je to o tom, jak to podat. Já bych doporučil mít připravené konkrétní příklady, ale klidně i příběhy, co ukážou tvoji kreativitu a schopnost řešit problémy. Když mluvíš o číslech, tak to určitě zabere, třeba kolik procent jsi zvýšil prodeje nebo kolik projektů jsi dovedl k úspěchu. Ale nezapomeň i na měkké dovednosti – týmová spolupráce a leadership se dnes hodně cení.

Pokud máš pocit, že tvoje úspěchy nejsou tak silné, snaž se je prezentovat v kontextu – co to pro firmu znamenalo nebo jak jsi přispěl k celkovému cíli. Zvyšování sebedůvěry můžeš podpořit tím, že si sepíšeš všechny malé úspěchy a vyzkoušíš si je nahlas říct před zrcadlem nebo s kamarádem.

Pokud jde o vizuální pomůcky, to záleží na oboru. Ale portfolio může být fajn, hlavně když ukazuje tvoji práci. Před pohovorem si zjisti něco o firmě a připrav si otázky, které ukážou tvůj zájem – třeba jaký mají procesy nebo jak hodnotí úspěch týmu. To určitě ukáže, že ti na tom záleží.

164 slov
1.6 minut čtení
18. 11. 2024
Radek Vaníček
Succeed.cz/Články/Kariérní růst
Jak efektivně prezentovat své úspěchy při pracovních pohovorechObjevte osvědčené techniky, jak správně představit své úspěchy a cíle během pracovních pohovorů a zvyšte své šance na úspěch.
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky