Succeed.cz/Fórum/Jak úspěšně přesvědčit šéfa o povýšení?

Jak úspěšně přesvědčit šéfa o povýšení?

Mám takový problém, jak se dostat k šéfovi s žádostí o povýšení. Pracuji ve firmě už nějakou dobu a myslím, že jsem udělal spoustu dobré práce, ale nevím, jak to správně prodat, aby mě šéf vzal vážně. Co všechno bych měl zmínit v tom, co mu říkám? Mám se zaměřit na svoje úspěchy a projekty, na kterých jsem pracoval? Nebo by bylo lepší zdůraznit, jakým způsobem jsem přispěl k týmu a firmě jako takové? Taky se bojím, že když mu to řeknu příliš přímo, tak to může vyznít jako nátlak. Jak se tedy správně zeptat, aby to neznílo jako vyhrožování nebo že jsem si to povýšení zasloužil automaticky? Mám mít připravené nějaké konkrétní argumenty nebo čísla, která podpoří mou žádost? A co když to šéf odmítne, jak se na to mám připravit psychicky? Je lepší si předtím udělat s ním nějakou neformální schůzku nebo rovnou jít na věc? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, co vše do toho zahrnout a jak si to dobře naplánovat. Díky moc!

168 slov
1.7 minut čtení
6. 1. 2024
Aleš Charvát

Ono je to tak, že nejlepší je se na to připravit. Zkus si sepsat všechny svoje úspěchy, projekty, na kterých jsi pracoval, a jak jsi přispěl k týmu a firmě. Měly by tam být i nějaké čísla nebo konkrétní výsledky, co jsi dosáhl. Tím ukážeš šéfovi, že to není jen tak, ale že máš fakt argumenty.

Pokud jde o přístup, zkus to nejdřív probrat v nějaké neformální schůzce. Nebudeš působit jako nátlak a můžeš zjistit, jaký má šéf názor na tvoji práci. Pak mu to můžeš říct přímo, ale dej pozor, aby to neznílo jako ultimátum. Spíš se ho zeptej na jeho názor ohledně tvého pokroku a jestli vidí prostor na povýšení.

A když ti to odmítne, snaž se to vzít v klidu. Zeptej se, co můžeš udělat pro to, aby ses dostal na vyšší pozici třeba příště. Je dobrý mít v záloze i plán B, co dělat dál. Hlavně buď sebevědomý, ale ne arogantní.

155 slov
1.6 minut čtení
23. 12. 2024
František Odehnal

Nejlepší je se na to připravit a mít jasný plán. Zkus si udělat seznam svých úspěchů, co jsi všechno dokázal, a jak jsi přispěl k týmovým cílům i firmě jako celku. Měj konkrétní čísla, úspěšné projekty, nebo třeba zlepšení procesů, co jsi zavedl. Když to budeš prezentovat, nemusíš to brát jako ultimátum, ale spíš jako příležitost pro obě strany. Zkus najít moment, kdy je šéf v dobré náladě a mluv o tom neformálně. Pokud se ti to nepovede hned, nevzdávej se. Můžeš se ho zeptat na zpětnou vazbu, co bys mohl zlepšit pro budoucí povýšení. Psychicky se připrav na to, že může říct ne, ale to neznamená konec světa. Je dobrý mít jasno v tom, co chceš a proč si myslíš, že to dáváš. Hodně štěstí!

126 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Pavla Malečková
Succeed.cz/Články/Kariérní postup
Jak efektivně komunikovat se svým nadřízeným o povýšení: Průvodce pro úspěchObjevte tajemství efektivní komunikace se svým nadřízeným a zvýšte šance na povýšení. Naši odborníci vám poradí, jak správně nastavit dialog s šéfem.
1000 slov
10 minut čtení
2. 3. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky