Succeed.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat s malým rozpočtem?

Jak mohu začít investovat s malým rozpočtem?

Zdravím všechny, přemýšlím, jak bych mohl začít investovat, ale mám docela malý rozpočet a nevím, kde začít. Slyšel jsem, že investování může být skvělý způsob, jak si v dlouhodobém horizontu zvýšit své úspory, ale mám obavy, že s malými částkami nemám moc šancí. Jaké jsou nejlepší strategie pro někoho, kdo třeba má jen pár tisíc korun a chce se do toho pustit? Měly by mě zajímat akcie, nebo raději podílové fondy? A co crowdfunding nebo kryptoměny? Je vůbec možné na malém rozpočtu něco vydělat? Zajímalo by mě také, jaké platformy jsou nejlepší pro začátečníky a co všechno bych měl vědět před tím, než se pustím do investování. Mám strach z toho, že bych mohl přijít o své peníze, takže pokud má někdo nějaké tipy nebo zkušenosti s tím, jak začít investovat s omezeným rozpočtem, byl bych moc vděčný za rady. Děkuju!

141 slov
1.4 minut čtení
11. 10. 2024
Blanka Kratochvílová

Investování s malým rozpočtem je určitě možné, i když to může vypadat skličující. Zkus začít s pravidelnými měsíčními investicemi do ETF (exchange-traded funds), což jsou fondy sledující určité indexy. Ty mají často nižší poplatky než klasické podílové fondy a jsou dobré pro diverzifikaci. Další možností jsou aplikace pro investice s nízkými poplatky, kde si můžeš koupit i zlomky akcií, což ti umožní investovat i do dražších firem. Crowdfundingové platformy mohou být zajímavé, ale dej si pozor na rizika. Kryptoměny jsou také možnost, ale to je hodně volatilní a můžeš rychle přijít o peníze. Důležité je mít základní znalosti o trhu a nikdy neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Také se vyhni emocím a snaž se mít dlouhodobý plán. Hodně štěstí!

121 slov
1.2 minut čtení
3. 7. 2024
Eva Konečná

Investování s malým rozpočtem může být v pohodě. Zkus začít s ETF (burzovně obchodované fondy) nebo podílovými fondy, protože mají nižší vstupní náklady a diverzifikaci. Můžeš mít pár stovek měsíčně a i tak se dá něco naspořit. Akcie jsou taky možnost, ale dej si pozor na poplatky. Crowdfunding je zajímavý, ale většinou je to dost riskantní a nemusí to vyjít. Kryptoměny jsou hodně volatilní, takže bych se k nim zatím moc nepřibližoval, pokud nemáš nějaké zkušenosti. Podívej se na platformy jako Robinhood nebo Revolut pro jednoduché začátky. Hlavně si udělej domácí úkoly, zjisti víc o investičních strategiích a buď připravený na riziko. Nikdy neinvestuj peníze, které si nemůžeš dovolit ztratit.

110 slov
1.1 minut čtení
28. 8. 2024
Radka Jarošová
Succeed.cz/Články/Kariérní postup
Klíčové dovednosti, které potřebujete pro kariérní postup v digitálním světěObjevte klíčové dovednosti potřebné pro úspěch v digitálním světě a zjistěte, jak je můžete získat pro svůj kariérní postup.
1000 slov
10 minut čtení
17. 5. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky