Succeed.cz/Fórum/Může být touha po penězích na škodu mému kariérnímu růstu?

Může být touha po penězích na škodu mému kariérnímu růstu?

V poslední době jsem se začal zamýšlet nad tím, jak moc mě ovlivňuje má touha po penězích a materiálním zabezpečení. Pracuji v oboru, kde je dost možností, jak si vydělat slušné peníze, ale mám pocit, že někdy se to přehání. Mám kolem sebe spoustu lidí, kteří se zdají být neúprosně zaměření na zisk a kariérní postup, ale já se ptám: opravdu je to správná cesta? Může být ta silná touha po penězích a finančním úspěchu na škodu mému profesnímu růstu? Nemám na mysli jen to, že bych mohl ztratit rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, ale také to, jestli mě to neodvádí od skutečných hodnot, jako jsou kreativita, spolupráce a osobní rozvoj. Zajímalo by mě, zda někdo z vás zažil podobnou dilema. Jaké máte názory na to, jak se může touha po penězích projevovat ve vaší kariéře? Může nás motivovat k výkonům, nebo nás může táhnout dolů? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Myslíte si, že je možné najít zdravou rovnováhu mezi orientací na výdělky a skutečným uspokojením ze své práce? Co si myslíte o lidech, kteří se soustředí více na finanční cíle než na osobní či profesní rozvoj? Mohlo by to někdy vést k neúspěchu v kariéře? Rád bych slyšel vaše názory a příběhy.

206 slov
2.1 minut čtení
3. 8. 2023
Olga Khýrová

Jasně, chápu, co říkáš. Touha po penězích může bejt fakt dvojsečný meč. Na jednu stranu tě to může hnát vpřed, motivace je důležitá a když vidíš, že za dobrý výkon dostaneš slušnou odměnu, jde ti to líp. Ale na druhou stranu, až moc se soustředit na prachy můžeš zapomenout na to, co tě fakt baví. Třeba kreativita, spolupráce s lidma a osobní rozvoj jsou věci, které ti můžou přinést víc radosti a uspokojení než jen hromady peněz.

Mám pocit, že pokud se lidi příliš upnou na finance, často jim to zaclání v tom, aby viděli širší obrázek. Místo aby si užívali práci a učili se nový věci, tak jen honí čísla. A to může vést k vyhoření nebo frustraci, protože jsi sice v práci úspěšnej, ale ve výsledku ti to nic nedává. Takže jo, najít rovnováhu je klíčový. Zkusíš-li dát víc prostoru osobnímu růstu a zajímavým projektům, můžeš nakonec dosáhnout i těch financí, o který ti jde. Ale pokud tě peníze táhnou dolů a zabíjí nadšení pro práci, tak se nad tím fakt zamysli.

173 slov
1.7 minut čtení
21. 8. 2024
Vlastimil Kafka

Myslím, že touha po penězích může být fakt škodlivá, pokud se na ní zaměříš moc. Je jasný, že každý chce mít nějaké finanční jistoty, ale pokud se začneš honit jen za prachama, můžeš ztratit to důležité. Mnoho lidí dává přednost kariérnímu postupu a bonusům před tím, co je baví a co je naplňuje. Třeba přichází o kreativitu a spolupráci, což jsou věci, co tě opravdu posunou dál.

Z vlastní zkušenosti vím, že když jsem se soustředil jen na peníze, tak jsem byl častěji vyhořelej a nespokojený. Oproti tomu, když jsem začal brát v potaz i osobní rozvoj a radost z práce, najednou to šlo lépe – i ty peníze pak přišly samy.

Takže jo, myslím, že najít rovnováhu mezi výdělkem a uspokojením ze svý práce je klíčový. Jinak se může stát, že skončíš jako robot v práci a štěstí hledeš jinde. Lidi, co se soustředí jen na prachy, často nakonec litují, že něco důležitějšího zmeškali.

156 slov
1.6 minut čtení
21. 8. 2024
Eliška Janková
Succeed.cz/Články/Peníze a emoce
Kdy naše vášeň pro peníze stává překážkou na cestě k úspěchu?Objevte, jak může touha po penězích ovlivnit vaši cestu k úspěchu a kdy se může stát kontraproduktivní pro váš osobní a profesionální růst.
1000 slov
10 minut čtení
5. 12. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky