Succeed.cz/Fórum/Jak zajistit rychlejší rotaci zásob?

Jak zajistit rychlejší rotaci zásob?

V poslední době se stále více zamýšlím nad tím, jak efektivněji řídit své zásoby, protože mi připadá, že se mi jich hromadí čím dál víc a občas některé z nich jen tak leží a zabírají místo. Chtěl bych se zeptat, co všechno můžu udělat, abych zajistil, že moje zásoby budou rotovat rychleji a já se tak vyhnul problémům s uplynutím doby trvanlivosti nebo s tím, že bych musel zbytečně slevňovat. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké tipy ohledně optimalizace skladových procesů nebo třeba zavedení nějakých systémů pro sledování prodeje, aby se dalo lépe předpovědět, co se prodává a co ne. Je dobré mít třeba nějaké pravidlo o tom, jak dlouho by zásoby měly být na skladě? A co třeba marketingové akce nebo jiné strategie pro podporu prodeje? Jaké máte zkušenosti s implementací různých technik jako je FIFO nebo LIFO? Pomůže mi to vše v konečném důsledku držet náklady pod kontrolou? Rád bych slyšel vaše názory a rady na tohle téma, protože plánuju v brzké době rozšířit svůj sortiment a opravdu chci mít přehled o tom, jak nejlépe spravovat zásoby, aby to pro mě bylo co nejefektivnější.

186 slov
1.9 minut čtení
11. 10. 2022
Marek Urban

Rychlejší rotaci zásob můžeš zajistit několika způsoby. Za prvé, zavedení metody FIFO (first in, first out) je super, protože to zajišťuje, že starší produkty se prodávají jako první. Můžeš taky zkusit sledovat prodeje a analyzovat, co se prodává a co ne, třeba pomocí nějakého jednoduchého softwaru nebo i excelu, abys věděl, co objednávat a co naopak vyřadit.

Dále je dobrý nápad mít pravidlo, jak dlouho by zásoby měly být na skladě – třeba po třech měsících zkontrolovat, jestli něco stagnuje. Pokud jo, tak to zkusit prodat za akční cenu nebo udělat nějakou marketingovou akci.

Myslím, že můžeš vyzkoušet i sezónní nabídky nebo bundle deals – prostě zkombinovat produkty dohromady za lepší cenu. A nezapomeň na to, že čím víc budeš mít přehled o zásobách a poptávce, tím lépe se ti podaří udržet náklady pod kontrolou.

Rozšíření sortimentu je fajn, ale musíš mít jasnou strategii k tomu, jak s těmi novými zásobami naložit, aby ti taky nezabíraly místo.

157 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2024
Elena Kovaříková

Myslím, že rychlejší rotaci zásob můžeš zajistit několika způsoby. Prvně je dobrý mít přehled o tom, co se prodává a co ne. Můžeš zkusit nějaký systém sledování prodeje, třeba EPR nebo jednoduchý excelový sešit, kde si zapíšeš, jaké zboží jde na odbyt a jaké se hromadí. Tak budeš mít lepší představu o poptávce.

Další věc je optimalizace skladových procesů – třeba zavést FIFO (first in, first out), aby se nejstarší zboží prodávalo jako první. Taky se můžeš podívat na LIFO, ale to záleží na tom, co prodáváš. U některých produktů je lepší mít je na skladě co nejkratší dobu, ideálně do několika týdnů nebo měsíců.

Marketingové akce jsou další cesta – zlevňování starších zásob nebo speciální akce na produkty, které ti leží na skladě. Můžeš zkusit i bundle nabídky nebo dárkové balení, aby se lidé více zajímali o zboží, které ti leží.

Nesnaž se mít moc velké zásoby, radši drž malý sortiment a ten točit. S tím, jak budeš mít zásoby pod kontrolou, uvidíš i úsporu nákladů a nebudeš muset tolik slevňovat. Rozšíření sortimentu je fajn, ale s tím musíš počítat i se správným řízením zásob.

183 slov
1.8 minut čtení
27. 2. 2024
Barbora Malíková
Succeed.cz/Články/Obchodní strategie
Jak optimalizovat zásobovací řetězec pro ziskovost e-shopu?Praktické kroky a strategie ke zlepšení logistiky a snížení nákladů v e-commerce.
1000 slov
10 minut čtení
7. 1. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky