Succeed.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody cloudových služeb pro malé firmy?

Jaké jsou hlavní výhody cloudových služeb pro malé firmy?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody přináší cloudové služby pro malé firmy. V poslední době jsem slyšel hodně o tom, jak může cloud usnadnit podnikání a zefektivnit práci, ale nejsem si úplně jistý, co všechno to obnáší. Přemýšlím o tom, že bych mohl přesunout část našich operací do cloudu, ale nevím, jestli to opravdu stojí za to. Jaké jsou třeba hlavní přínosy v oblasti nákladů? Je pravda, že se tím dají ušetřit peníze na IT infrastruktuře? A co flexibilita? Předpokládám, že když potřebuji více prostoru nebo výkonu, je to snazší než s fyzickými servery, ale jak přesně to funguje? Také jsem slyšel o bezpečnosti dat. Je cloud bezpečnější než tradiční ukládání? Mám obavy o ochranu citlivých informací. A dále by mě zajímalo, zda cloudové služby usnadňují spolupráci v týmu. Jak to vypadá třeba s přístupem k dokumentům a sdílením informací mezi zaměstnanci? Je tam nějaký rozdíl oproti tomu, co máme teď? No a samozřejmě bych chtěl vědět i o dostupnosti. Co když spadne internet nebo dojde k nějakému výpadku? Jak se s tímto problémem vyrovnávají poskytovatelé cloudových služeb? Zkrátka by mě zajímalo, co všechno může malá firma získat přechodem na cloud. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady, budu rád za každou informaci!

202 slov
2 minut čtení
21. 2. 2022
Robert Vyskočil

Přechod na cloud může pro malou firmu přinést spoustu výhod. Začnu těmi náklady – většinou se dá ušetřit na IT infrastruktuře, protože nemusíš investovat do drahých serverů a jejich údržby. Platíš jen za to, co fakt potřebuješ, což je fajn. Flexibilita je další velká plus – když potřebuješ víc úložného prostoru nebo výkonu, stačí jen upgradovat plán služeb a hned máš víc zdrojů bez velkého zaváhání.

Co se týče bezpečnosti, většina poskytovatelů cloudu má opravdu pokročilé zabezpečení, které může být lepší než to, co máš ve firmě. Samozřejmě to neznamená, že bys neměl mít zálohy a další ochranné prvky.

Dále je tu spolupráce v týmu – cloudové služby umožňují snadné sdílení dokumentů a informací mezi zaměstnanci. Můžou pracovat na stejných souborech v reálném čase, což dost usnadňuje týmovou práci.

K dostupnosti – většina velkých poskytovatelů má zálohování a redundanci, takže pokud ti spadne internet, tak to není konec světa. Můžeš mít i lokální zálohy pro případ výpadku.

Celkově si myslím, že pokud chceš zefektivnit procesy a ušetřit peníze, cloudové služby jsou určitě cesta vpřed.

171 slov
1.7 minut čtení
8. 7. 2024
Irena Kočová

Cloudové služby fakt pomáhají malým firmám víc, než si většina lidí myslí. Za prvé, ušetříš dost peněz na IT. Nemusíš kupovat drahý hardware, protože platíš jen za to, co používáš. Flexibilita je další velká výhoda – když potřebuješ víc místa nebo výkonu, prostě to přidáš online a nemusíš nic zvlášť instalovat. Co se týče bezpečnosti, většina poskytovatelů cloudu má lepší zabezpečení než průměrný podnik, i když je dobré mít zálohy a šifrování dat. Když jde o spolupráci, cloud to fakt usnadňuje, protože můžeš sdílet dokumenty snadno a přistupovat k nim odkudkoliv, což je super pro týmovou práci. Ohledně dostupnosti – většina služeb má určité záruky uptime a když spadne internet, tak máš obvykle možnost offline přístupu k některým datům. Takže celkově je to určitě výhodný krok, pokud to uděláš chytře.

130 slov
1.3 minut čtení
23. 3. 2024
Ludmila Poláková
Succeed.cz/Články/Technologie v podnikání
Cloudové služby: Jak si vybrat ten správný řešení pro vaši firmuPrůvodce výběrem cloudového řešení s ohledem na specifické potřeby a cíle podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky