Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je startup dobrá investice?

Jak zjistit, jestli je startup dobrá investice?

Zdravím všechny podnikatele a investory. Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem zjistit, jestli je určitý startup dobrou investicí. Mám nějaké úspory a přemýšlím, že bych je investoval do něčeho nového a perspektivního, ale nechci udělat hloupou chybu. Slyšel jsem, že by bylo dobré podívat se na tým za startupem, jejich zkušenosti a to, co už dokázali. Ale jak vlastně poznat, jestli mají skutečně potřebné dovednosti a vizi? Mám také zájem o tržní analýzu – jak můžu zjistit, jak velký potenciál má daný trh, na který se startup zaměřuje? Někde jsem četl o klíčových ukazatelích výkonnosti (KPI), ale nejsem si jistý, na co všechno bych se měl zaměřit. Je důležité sledovat i konkurenci? A co když se mi líbí produkt nebo služba, ale mám pocit, že trh je už nasycený? Jakým způsobem si ověřit, jestli startup může růst a získat tržní podíl? Taktéž mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metriky, které by mi mohly pomoci rozhodnout se. Máte někdo zkušenosti s tímto procesem? Jaké tipy byste doporučili pro začínajícího investora? Myslíte si, že intuice hraje roli při rozhodování o investici do startupu? Děkuji moc za vaše rady!

188 slov
1.9 minut čtení
15. 11. 2024
Stanislav Kašpar

Hledání dobrého startupu na investici je fakt ošemetný. Pro začátek, tým je klíčovej – podívej se, kdo za tím stojí, jaký mají zkušenosti a předchozí úspěchy. Vzhledem k tržní analýze, zkus zjistit velikost trhu a potenciální růst – to můžeš udělat přes zprávy, analýzy nebo třeba i Google. KPI jsou důležitý, ale koukej i na to, jak si startup vedl v posledních měsících, jestli roste a získává zákazníky. Určitě sleduj konkurenci – když je trh nasycenej, tak je to červená vlajka. Zjisti si, co dělají jinak a jestli mají unikátní hodnotu. Různý metriky jako CAC (náklady na získání zákazníka) a LTV (hodnota zákazníka) ti taky můžou napovědět. A jo, intuice hraje roli, ale nespoléhej se na ni úplně. Přečti si co nejvíc informací a pak se rozhodni.

127 slov
1.3 minut čtení
21. 11. 2024
Karel Hlaváč

Zvažovat investici do startupu je fakt důležitý krok. Když se na to díváš, tak určitě zkontroluj tým – jestli mají zkušenosti, úspěchy z minulých projektů a jestli se dobře doplňují. Vize je klíčová, ale musí být i reálná. Tržní analýzu můžeš udělat pomocí dostupných reportů a statistik, třeba zjistit, jak velký je ten trh a jak rychle roste. Sleduj konkurenci, to ti dá představu o tom, co na trhu funguje a co ne. Když máš pocit, že trh je nasycený, zaměř se na to, jaký problém startup řeší a jestli přináší něco unikátního. Klíčový ukazatele jako růst zákazníků nebo jejich angažovanost ti taky pomůžou udělat si obrázek o potenciálu. Intuice hraje roli, ale nespoléhej se na ni stoprocentně. Vždycky si dej čas na důkladnou analýzu a porovnej víc startupů. Tak hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
12. 11. 2024
Blanka Kratochvílová
Succeed.cz/Články/Rozhovory s experty
Investování do startupů: Jak rozeznat potenciál ziskových příležitostíZískejte cenné rady od zkušeného investora o tom, jak rozpoznat potenciál ziskových startupů a co dělat, abyste se stali úspěšným investorem na trhu n...
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky