Jak zjistit, jestli je startup dobrá investice?
Zdravím všechny podnikatele a investory. Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem zjistit, jestli je určitý startup dobrou investicí. Mám nějaké úspory a přemýšlím, že bych je investoval do něčeho nového a perspektivního, ale nechci udělat hloupou chybu. Slyšel jsem, že by bylo dobré podívat se na tým za startupem, jejich zkušenosti a to, co už dokázali. Ale jak vlastně poznat, jestli mají skutečně potřebné dovednosti a vizi? Mám také zájem o tržní analýzu – jak můžu zjistit, jak velký potenciál má daný trh, na který se startup zaměřuje? Někde jsem četl o klíčových ukazatelích výkonnosti (KPI), ale nejsem si jistý, na co všechno bych se měl zaměřit. Je důležité sledovat i konkurenci? A co když se mi líbí produkt nebo služba, ale mám pocit, že trh je už nasycený? Jakým způsobem si ověřit, jestli startup může růst a získat tržní podíl? Taktéž mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metriky, které by mi mohly pomoci rozhodnout se. Máte někdo zkušenosti s tímto procesem? Jaké tipy byste doporučili pro začínajícího investora? Myslíte si, že intuice hraje roli při rozhodování o investici do startupu? Děkuji moc za vaše rady!