Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když moje investice klesnou?

Co dělat, když moje investice klesnou?

Investoval jsem do různých akcií a fondů a teď se dívám na grafy a vypadá to, že všechno jde dolů. Vím, že trhy bývají volatilní a někdy se prostě stane, že ceny klesnou, ale přesto mě to dost stresuje. Mám pocit, že jsem udělal chybu nebo že jsem zvolil špatné investice. Co teď dělat? Měl bych propadnout panice a prodávat všechno, nebo je lepší si počkat? Jak dlouho obvykle trvá, než se trhy vzpamatují? A co když už nikdy nevzrostou? Zajímalo by mě i, jestli je rozumné diversifikovat nebo jestli mám raději upravit svoji strategii. Vážně nevím, jestli bych měl investovat více peněz do pokleslých akcií nebo spíše počkat, až se situace uklidní. Také bych rád věděl, jak poznat, kdy je čas prodávat nebo kupovat. Máte někdo zkušenosti s tímto? Jak jste se s tím vyrovnali? Co byste poradili začátečníkovi jako jsem já, který právě prochází tímto těžkým obdobím?

149 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2024
Josef Doležel

Když investice klesnou, je to fakt stresující, ale snaž se zůstat v klidu. Trhy jsou volatilní a kolísání cen je normální. Nepropadej panice a nemysli na rychlé prodeje, to většinou vede k ztrátám. Možná bys mohl počkat, až se situace uklidní a trhy začnou růst zpět. Historicky se trhy obvykle zotavují, ale jak dlouho to trvá, je různé. Diversifikace je fajn, pomůže ti rozložit riziko a vyhnout se propadům v určitých sektorech. Pokud máš nějaké akcie, co klesly, můžeš zvážit průměrné náklady – tzn. nakoupit víc, když je cena nízká, ale opatrně. Určitě si zjisti víc o firmách, do kterých jsi investoval, abys zjistil, jestli mají potenciál na obnovu. A pokud nevíš, kdy prodávat nebo kupovat, zkus si nastavit nějaké cílové ceny nebo časový rámec. Hlavně se nenech unést emocemi a radši se zaměř na dlouhodobou strategii.

137 slov
1.4 minut čtení
3. 10. 2024
Denisa Hrdá

Tohle zažil asi každý investor, tak se neboj. První věc, co si musíš uvědomit, je, že trhy jsou cyklický. Klesají a zase rostou. Panika a prodávání všeho většinou vedou k větším ztrátám. Zkus se na to podívat jako na příležitost, třeba nakoupit levněji, pokud máš důvěru v ty firmy. Diversifikace je rozhodně dobrá strategie, aspoň nemáš všechna vejce v jednom koši.

Pokud jsi investoval do kvalitních akcií nebo fondů s dobrým potenciálem, můžeš počkat. Někdy to trvá měsíce, jindy roky, než se trh vzpamatuje. Snaž se sledovat zprávy a analyzovat situaci, abys měl představu o tom, co se děje. Když vidíš, že něco opravdu nefunguje nebo firma má zásadní problémy, možná je čas uvažovat o prodeji.

Z vlastní zkušenosti říkám: nevyděs se při každém poklesu. Investování je maraton, ne sprint. Zkoušej se vzdělávat a učit se z chyb. A pokud jsi pořád nervózní, možná by bylo lepší mít část peněz v něčem stabilnějším. Drž se a buď trpělivý.

157 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2024
Dana Kolmanová
Succeed.cz/Články/Investování pro začátečníky
Nejčastější chyby nováčků při investování a jak se jim vyhnoutČlánek analyzuje typické chyby, které dělají začínající investoři, a poskytuje rady, jak se těmto chybám vyhnout. Získejte cenné tipy a triky pro úspě...
1000 slov
10 minut čtení
3. 4. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky