Succeed.cz/Fórum/Jak začít investovat s malým rozpočtem?

Jak začít investovat s malým rozpočtem?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít investovat, když mám na to jen malý rozpočet. Mám třeba pár tisícovek, ale nevím, jak je nejlépe zhodnotit. Slyšel jsem o různých investičních možnostech jako jsou akcie, podílové fondy nebo dokonce kryptoměny, ale přijde mi to tak složité a nevím, kde začít. Je vůbec možné investovat s tak malou částkou? Jaké jsou možnosti pro začátečníky? A co třeba nějaké tipy na aplikace nebo platformy, které by mi mohly pomoci? Bojím se, že pokud do něčeho skočím, tak o všechno přijdu. Zároveň bych rád věděl, jaké jsou rizika spojená s investováním a jestli je lepší investovat pravidelně menší částky nebo počkat, až nasbírám víc peněz. Jak to mají ostatní lidé, co začali investovat s malým rozpočtem? Měli jste nějaké úspěchy nebo naopak pády? Rád bych se dozvěděl o vašich zkušenostech a tipy, protože chci udělat chytrý krok pro svou budoucnost. Děkuji!

146 slov
1.5 minut čtení
11. 5. 2024
Jindřiška Ševčíková

Investování s malým rozpočtem je určitě možné. Začni tím, že si ujasníš, co vlastně chceš. Pokud máš pár tisícovek, můžeš zkusit investice do akcií nebo ETF. Existuje spousta aplikací jako je Revolut nebo Degiro, kde můžeš investovat už od 100 korun a tomu se říká "fractional shares", což ti umožní koupit si část akcie i když nemáš na celou.

Další možností jsou podílové fondy. Ty jsou super pro začátečníky, protože spravují tvé peníze profíci, ale dej si pozor na poplatky. Zkus investovat pravidelně menší částky, třeba každý měsíc. To snižuje riziko a vyhneš se těm propadům, co se dějou na trzích.

Kryptoměny jsou jiná liga, hodně riskantní, radši se na to zatím vykašli, pokud nemáš nějaký extra přehled. Rizika jsou vždycky a nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Každopádně sleduj trhy, uč se a buď trpělivý. Hodně lidí začalo s malým rozpočtem a časem si vytvořilo slušný kapitál. Zkus to!

153 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2024
Jarmila Konečná

Investování s malým rozpočtem je úplně v pohodě, neboj se toho. Je fajn začít s pár tisíci. Můžeš zkusit investiční aplikace jako třeba Robinhood nebo Revolut, kde si můžeš koupit akcie bez poplatků. Taky jsou dobré ETF, což jsou fondy, co sledujou nějaký index a mají nízké náklady. To ti umožní diverzifikovat i s malou investicí.

Kryptoměny jsou super zajímavý, ale fakt riskantní a dost volatilní, takže pokud nechceš hodně riskovat, možná by bylo lepší začít s těma akciema nebo fondama.

Co se týče pravidelných investic, to je vlastně skvělá strategie. Místo abys čekal, až nasbíráš víc peněz, můžeš investovat menší částky pravidelně. Tím si vyhladíš průměrnou cenu a snížíš riziko.

Rizika jsou jasná, můžeš přijít o peníze. Ale pokud budeš investovat na dlouho a nebudeš panikařit při každém poklesu trhu, tak to většinou vyjde. Lidi, co začínali s malým rozpočtem většinou říkají, že je důležitý se vzdělávat a nebát se zeptat na radu. Takže zkoušej různé zdroje informací a hlavně to ber jako dlouhodobou hru.

163 slov
1.6 minut čtení
27. 3. 2023
Vladimíra Rozsypalová
Succeed.cz/Články/Inspirující příběhy
Investice, které změnily život: Příběh úspěšného investora a co od něj můžeme naučitObjevte inspirující příběh investora, který díky strategickým rozhodnutím dosáhl finanční nezávislosti. Naučte se, jaké investice mu změnily život a c...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky