Succeed.cz/Fórum/Jak začít podnikat znovu po neúspěchu?

Jak začít podnikat znovu po neúspěchu?

Nedávno jsem zažil hodně těžké období, když se moje poslední podnikání, na které jsem se tolik těšil, bohužel nezdařilo. Dlouhé hodiny práce, investice a snaha o růst, ale nakonec to všechno spadlo jako domeček z karet. Teď se snažím posunout dál a znovu se postavit na nohy, ale mám pocit, že nevím, jak na to. Jaký je správný přístup k tomu začít podnikat znovu po takovém neúspěchu? Jak překonat strach z dalšího selhání a najít motivaci? Potřeboval bych nějaké rady nebo tipy od lidí, kteří si tím prošli. Jaký je nejlepší způsob, jak se poučit z minulých chyb a vyhnout se jim tentokrát? Mělo by smysl začít s úplně novým nápadem, nebo bych měl raději vylepšit ten starý? Co byste doporučili ohledně plánování a přípravy na nové podnikání? Mám investovat více času do vzdělání a rozvoje dovedností, nebo se rovnou pustit do akce? A ještě jedna věc – co dělat s negativními myšlenkami a strachem, které mě stále pronásledují? Je vůbec možné znovu najít důvěru ve své schopnosti a v to, co dělám? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory na to, jak překonat tuto fázi a úspěšně začít podnikat znovu. Díky!

192 slov
1.9 minut čtení
9. 10. 2024
Marie Zemanová

Není to lehké, když ti něco nevyjde, ale je super, že chceš znovu začít. Nejprv se zamysli nad tím, co jsi se naučil z minulého neúspěchu. Zjisti, co konkrétně selhalo – byly to špatné finance, marketing, nebo něco jiného? Potom si dej čas a klidně si udělej plán. Když už máš nějaký nápad, zvaž, jestli ho vylepšit nebo zkusit něco úplně nového. Někdy je fajn se vrátit k něčemu, co znáš, ale na druhou stranu, nový projekt může přinést nové nadšení.

Co se týče vzdělání, určitě investuj do rozvoje. Online kurzy nebo networking s lidmi v oboru ti můžou hodně pomoct. A strach z dalšího selhání? To je normální. Zkus si připomenout úspěchy a malé pokroky – i ty se počítají. Možná si najdi někoho, s kým můžeš sdílet myšlenky a obavy, třeba mentora nebo kamaráda.

Důvěra v sebe přijde s praxí. Začni malými kroky a postupně se odvažuj víc. Hlavně si užívej cestu a uč se. Podnikání je maraton, ne sprint.

160 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Eva Janoušková

Pochopitelně to není snadný krok. Po neúspěchu je normální cítit strach a pochybnosti, ale můžeš to zvládnout. Zkus se zaměřit na to, co ses naučil z minulého podnikání – udělej si seznam chyb a co bys udělal jinak. Třeba zjistíš, že některé věci šly dělat lépe, nebo že byl problém jinde.

Místo toho, abys se hned vrhl do nové myšlenky, zkus se zamyslet nad vylepšením toho starého nápadu. Možná ho stačí jen trochu upravit nebo najít jinou cílovou skupinu. Když už něco znáš, je snažší to posunout dál.

Co se týče vzdělání, určitě investuj čas do rozvoje dovedností – online kurzy, networking, čtení knížek o podnikání ti můžou hodně pomoct. Hlavně se neboj zeptat ostatních na rady.

Negativní myšlenky a strach jsou normální. Zkus si říct, že každý úspěšný podnikatel měl nějaké neúspěchy – důležitý je poučit se z nich a jít dál. Zkus hledat podporu u přátel nebo ve skupinách pro podnikatele – sdílení zkušeností s ostatními ti může dodat odvahu.

Důvěra v sebe přijde s praxí. Začni malými kroky a postupně si buduj sebevědomí. Věcmi se zabývej aktivně, vyzkoušej něco nového a uvidíš, že se ti to začne vracet. Držím palce!

189 slov
1.9 minut čtení
20. 12. 2024
Olga Navrátilová
Succeed.cz/Články/Inspirující příběhy
Obnova po krachu: Jak jsem se postavil na nohy a vybudoval úspěšnou firmu znovuInspirující příběh podnikatele, který překonal osobní i profesní neúspěch a navzdory všemu znovu uspěl. Čtěte o jeho cestě k obnově a novým úspěchům.
1000 slov
10 minut čtení
29. 4. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky