Succeed.cz/Fórum/Nejlepší obchodní model pro malé firmy v roce 2023?

Nejlepší obchodní model pro malé firmy v roce 2023?

V poslední době se hodně mluví o tom, jaké obchodní modely jsou nejefektivnější pro malé firmy, zvlášť teď, když se svět podnikání rychle mění. Mám na mysli, že čím dál víc podnikatelů se snaží přizpůsobit svým strategiím digitální transformaci a novým technologiím. Zajímalo by mě, co si myslíte, jaký obchodní model by mohl být nejlepší pro malé firmy v roce 2023? Myslíte, že je lepší zaměřit se na online prodej, nebo raději zůstat u tradičního kamenného obchodu? Jaké jsou výhody a nevýhody různých modelů jako například předplatné, drop shipping nebo affiliate marketing? Všiml jsem si, že spousta lidí začíná investovat do e-commerce, ale zajímalo by mě, jestli to opravdu funguje pro všechny typy podnikání. Jaké máte zkušenosti? Jaké trendy jste zaznamenali v oblasti podnikání a jak se dají aplikovat na malé firmy? Myslíte si, že je důležité mít silnou online přítomnost a jak na to? Chtěl bych vědět, co funguje a co ne, protože jsem v procesu rozjezdu vlastního podnikání a hledám inspiraci.

163 slov
1.6 minut čtení
11. 3. 2024
Ludmila Košťálová

V dnešní době je online prodej asi nejefektivnější model pro malé firmy. E-commerce má velký potenciál, protože víc a víc lidí nakupuje přes internet. Můžeš zkusit drop shipping, což ti umožní prodávat bez nutnosti skladovat zboží, ale má to i své nevýhody jako nižší marže a větší závislost na dodavatelích. Oproti tomu předplatné může generovat stabilní příjem, pokud máš něco, co lidi chtějí pravidelně. Kamenný obchod má své kouzlo, ale často se potýká s vysokými náklady na nájem a může mít problém přitáhnout zákazníky, pokud nemáš silnou online přítomnost. S affiliate marketingem můžeš zase vydělávat bez velkých investic, ale musíš mít dostatečný dosah a kvalitní obsah. Trendy jako sociální sítě a influencer marketing hrají velkou roli dneska. Takže doporučuji hodně investovat do online marketingu a budování komunity kolem svého brandu. Je důležitý mít jasnou strategii a nebát se experimentovat.

139 slov
1.4 minut čtení
11. 9. 2022
Jiří Zich

V roce 2023 je podle mě klíčový mít online přítomnost. E-commerce roste a spousta malých firem se na to vrhla. Online prodej ti dá přístup k širšímu trhu, což je fajn, ale musíš investovat do marketingu, aby tě lidi našli. Předplatné model funguje dobře, pokud máš něco, co lidé chtějí pravidelně, třeba měsíční krabičky s produkty nebo členství. Drop shipping je taky možnost, ale může být konkurence a marže jsou menší. Kamenný obchod má pořád své místo, ale musíš mít unikátní zážitek, jinak tě lidé nebudou hledat. Affiliate marketing je super pro získávání pasivního příjmu, ale chce to čas a budování důvěry ve tvůj brand. Celkově se mi zdá, že kombinace online a offline přístupu může být nejlepší cesta, ale záleží na tom, co prodáváš a jakou máš cílovku.

129 slov
1.3 minut čtení
18. 7. 2022
František Odehnal
Succeed.cz/Články/Podnikatelské plánování
Jak najít správný obchodní model pro vaše podnikáníObjevte klíčové kroky, jak vybrat ideální obchodní model, který podpoří váš podnikatelský nápad a osloví vaši cílovou skupinu.
1000 slov
10 minut čtení
22. 11. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky