Succeed.cz/Fórum/Jak najít správného investora, který bude mít stejnou strategii jako já?

Jak najít správného investora, který bude mít stejnou strategii jako já?

Když se člověk rozhodne vstoupit do světa podnikání a investování, často se dostává do situace, kdy potřebuje najít vhodného investora, který sdílí jeho vizi a strategii. Jak ale takového investora vůbec najít? Co když existuje spousta lidí, kteří mají peníze, ale jejich přístup k investování je úplně odlišný od toho mého? Mám pocit, že mám jasnou představu o svých cílech, ale jak to přenést na někoho jiného? Jaké klíčové aspekty by měl investor mít, aby se naše strategie nesetkaly s nepřekonatelnými rozdíly? Je lepší hledat investory v rámci mých známých nebo se obrátit na profesionální sítě a platformy? Jaké konkrétní otázky bych měl položit při prvním setkání, abych zjistil, zda sdílíme podobný pohled na investice? A co je vlastně důležitější – aby měl investor zkušenosti v mém oboru, nebo aby měl podobné myšlení a přístup k riziku? Jak mohu zjistit, jestli je daný investor transparentní a otevřený novým nápadům? Někde jsem slyšel, že doporučení od ostatních podnikatelů může být klíčem k nalezení správného partnera. Jaké jsou nejlepší strategie pro získání těchto doporučení a jak se vyhnout těm, kteří by mohli být jen ztrátou času? Zajímalo by mě také, zda má smysl se zaměřit na investory z určitého regionu nebo průmyslového odvětví, nebo je lepší mít širší záběr. Máte nějaké zkušenosti nebo tipy, které byste mohli sdílet o tom, jak najít toho pravého investora s podobnou investiční strategií?

227 slov
2.3 minut čtení
20. 12. 2022
Milada Pazderová

Hledání správného investora může být fakt oříšek. První věc, co bych udělal, je jasně si definovat, co od investora očekáváš – jaký máš plán, jakou strategii a co je pro tebe důležité. Pak zkus hledat v okruhu svých známých, protože doporučení z první ruky často fungují nejlíp. Zkus se podívat na nějaké networkingové akce nebo podnikatelské meetupy, kde potkáš lidi s podobným myšlením.

Při prvním setkání bych se hlavně ptal na jejich zkušenosti a přístup k riziku. Zjistit, jak reagují na neúspěch nebo výzvy, může hodně napovědět. Je dobrý mít ve svém týmu někoho, kdo rozumí tvému oboru, ale to není to nejdůležitější – klíčový je spíš, jestli máte podobné hodnoty a cíle.

Co se týče regionu a průmyslu, záleží na tvém byznysu. Někdy může být fajn mít širší záběr, ale zase se můžeš ztratit v konkurenci. Rozhodně se snaž získávat doporučení od lidí, kteří už s investory pracovali. Dobrý investor by měl být otevřený novým nápadům a ideálně transparentní v komunikaci. Držím palce!

163 slov
1.6 minut čtení
2. 11. 2024
Vlastimil Rozsypal

Hledání správného investora je fakt výzva. Dobrý způsob, jak začít, je prozkoumat svůj okruh známých – často tam můžeš najít někoho, kdo má podobné myšlení. Zkus se zapojit do různých networkingových akcí nebo online platforem jako LinkedIn, kde se pohybují investoři a podnikatelé. Když si s někým domluvíš schůzku, hned na začátku se ptej na jejich investiční filozofii a zkušenosti v oboru. Dobré otázky jsou třeba: Jaké projekty je zajímají? Jak přistupují k riziku? Je důležité, aby měl investor podobný přístup k investicím jako ty, než aby měl jen zkušenosti v tvém oboru – to ti může ušetřit spoustu stresu. Doporučení od kolegů podnikatelů jsou super, ale dej si pozor na lidi, kteří jen slibují a pak nic. A ohledně regionu – zkus mít širší záběr, ale pokud máš konkrétní sektor, kde chceš investovat, tak se zaměř na relevantní investory. Hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
6. 3. 2022
Marie Zemanová
Succeed.cz/Články/Získávání investic
Proč se pečlivě vyplatí vybírat investory podle hodnoty a strategieVybírat správné investory, kteří sdílejí vaši vizi a hodnoty, je klíčové pro úspěch každého podnikání. Tento článek zkoumá důvody, proč je výběr inves...
1000 slov
10 minut čtení
19. 1. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky