Succeed.cz/Fórum/Jak se soustředit v rušném světě plném rozptýlení?

Jak se soustředit v rušném světě plném rozptýlení?

Nedávno jsem si uvědomil, že se mi stále hůř daří soustředit na práci nebo studium. Neustále mě něco vyrušuje – ať už jsou to notifikace z telefonu, zvuky z okolí nebo dokonce i myšlenky, které mi skáčou do hlavy. Když se snažím pracovat na nějakém projektu, najednou mám potřebu zkontrolovat sociální sítě, podívat se na YouTube nebo prostě jenom procházet internet. I když vím, že bych měl být produktivní a soustředit se na úkoly, vždycky se najde něco, co mě odvede od cesty. Je to normální? Jak to dělají ostatní, aby se dokázali soustředit a nebyli rozptylováni všemi těmi podněty? Zkoušel jsem různé techniky jako třeba Pomodoro, ale i tak mě mnohdy přemůže touha udělat si přestávku a nechat myšlenky odbíhat. Jaké máte tipy na to, jak se zbavit rozptýlení a konečně se soustředit? Možná máte nějaké osvědčené triky nebo rady? Jak jste vy sami našli cestu k lepší koncentraci v dnešní hektické době? Těším se na vaše zkušenosti a rady, protože cítím, že potřebuji změnu a víc disciplíny ve svém pracovním dni.

173 slov
1.7 minut čtení
10. 5. 2024
Bohuslav Svoboda

Soustředění v dnešní době je fakt náročný, to je jasný. Mě pomáhá mít určitý rituály. Třeba začínám den tím, že si dám do pořádku pracovní prostor a vypnu veškerý notifikace na telefonu. Pak si udělám seznam úkolů, co chci zvládnout, a snažím se je dodržovat. Jinak se mi osvědčilo mít na stole nějaké špunty do uší nebo si pustit klidnou hudbu bez textu, to pomáhá zablokovat okolní zvuky.

Pokud jde o techniku Pomodoro, tak se snažím dodržovat krátké přestávky, ale nechat si čas na pořádný odpočinek po víc pomodorách. No a taky se snažím vyhnout sociálním sítím během práce, většinou si je nechávám na určitou dobu po práci jako odměnu.

A když mně přepadne touha skákat po internetu, tak si dám pauzu a jdu se projít nebo udělat něco jinýho, abych si pročistil hlavu. Někdy prostě potřebuju změnu prostředí nebo si dát malou pauzu na kafe, abych se znovu naladil na práci. Držím palce, ať najdeš něco, co ti bude fungovat!

167 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2025
Marcela Prokopová

Soustředění je fakt těžký, když je kolem tolik rozptýlení. Zkoušel jsem pár věcí, co mi pomohly. Třeba jsem si vypnul všechny notifikace na telefonu, to dost pomáhá, protože když nemám pořád ten zvuk, co mě láká zvednout telefon, tak se mi lépe pracuje. Dále jsem začal používat sluchátka s nějakou relaxační hudbou nebo bílým šumem – to eliminuje zvuky z okolí a líp se mi soustředí.

Někdo doporučuje si udělat prostor pro práci – třeba si uklidit stůl a mít tam jen to, co potřebuju. A taky mi pomohlo si nastavit jasný cíle na den. Když vím, co chci udělat, tak je to snažší než se jen plácat bez cíle.

Zkus třeba techniku 2+2: dvě minuty práce, dvě minuty pauza. Oproti Pomodoro to může být víc flexibilní a aspoň si dáš krátkou přestávku na vyčištění hlavy. A jo, někdy mám furt nutkání kouknout na něco jinýho, ale snažím se prostě říct ne a soustředit se na to, co dělám. Snad ti to pomůže aspoň trochu.

164 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2025
Blanka Jedličková
Succeed.cz/Články/Motivace a produktivita
Jak dosáhnout maximální produktivity během pracovního dne?Objevte strategie a techniky, které vám pomohou efektivně plánovat čas a zvýšit pracovní výkon.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky