Jak zjistím, kolik je můj startup vlastně hodnotný?
Když se člověk rozhodne rozjet vlastní startup, často ho napadne spousta otázek, ale jedna z nejdůležitějších je, jak vůbec zjistit, kolik ten jeho projekt může mít hodnotu. Mám na mysli to, co se neustále řeší – jak ocenit firmu, která teprve startuje nebo už má za sebou nějaký ten měsíc či rok fungování. Existují snad nějaké konkrétní metody nebo vzorce, které se používají na ohodnocení value startupu? A co všechno by mělo být zohledněno při určování té hodnoty? Myslím tím nejen finanční ukazatele jako jsou tržby nebo ziskovost, ale taky aspekty jako růstový potenciál, tým za projektem nebo třeba trh, na který cílím. Jak mají třeba investoři přistupovat k hodnocení startupů a co je pro ně důležité? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké praktické nástroje nebo online kalkulačky, které by mohly pomoci s touto problematikou. Co když mám ovšem jenom nápad a zatím žádné reálné číslo? Jakým způsobem se dá odhadnout hodnota nápadu samotného? A je vůbec reálné mluvit o hodnotě v takových případech? Jak moc si zakladatelé startupů vedou v těchto otázkách, když oslovují potenciální investory? Je lepší mít vypracovaný byznys plán nebo stačí pouze dobrý pitch? Jak se to celé dá uchopit? Ocenění startupu mi přijde jako dost složitá věc a chtěl bych slyšet názory někoho, kdo už má s tímto zkušenosti. Co třeba vy?