Succeed.cz/Fórum/Co když se mi nedaří dosáhnout svých cílů v osobním rozvoji?

Co když se mi nedaří dosáhnout svých cílů v osobním rozvoji?

Jak to, že i přesto, že se snažím a dělám vše pro svůj osobní rozvoj, se mi nedaří dosáhnout svých cílů? Cítím se jako bych běžel na místě a místo pokroku se propadám do frustrace. Přitom jsem si stanovil jasné cíle – chci zlepšit své dovednosti, naučit se něco nového a posunout se dál ve své kariéře. Ale čím víc se snažím, tím víc mám pocit, že mi to nefunguje. Je možné, že si stanovím cíle, které jsou příliš ambiciózní nebo že jednoduše nemám správnou strategii? Jak si mohu lépe naplánovat svůj čas a energii? Všichni kolem mě zdají být úspěšní, zatímco já mám pocit, že mě něco brzdí. Mám občas pocit, že ztrácím motivaci a nevím, jak ji znovu najít. Jaké techniky by mohly pomoci udržet mě na správné cestě? Možná by stálo za to podívat se na to, jestli vůbec jdu správným směrem? Jak poznat, kdy je čas na změnu přístupu nebo dokonce na změnu cílů? Existují nějaké osvědčené metody nebo tipy, které by mi mohly pomoct překonat tuto stagnaci? Děkuji za jakoukoliv radu alebo zkušenost.

178 slov
1.8 minut čtení
16. 1. 2024
Pavla Hrdá

Nejsem odborník, ale tohle je něco, co zažívá spousta lidí. Možná si fakt dáváš moc velké cíle nebo prostě nemáš dobře nastavený plán. Zkus si svoje cíle rozdělit na menší úkoly, co můžeš plnit postupně. Někdy pomůže i změnit prostředí nebo najít někoho, kdo ti bude dělat parťáka v učení. Taky se zkus zamyslet, jestli tvoje cíle fakt odpovídají tomu, co chceš dlouhodobě – možná se ti líbí něco jiného, než si myslíš. Když ztrácíš motivaci, třeba bys mohl zkusit nový přístup – číst inspirativní knížky, sledovat videa nebo se zapojit do komunity lidí, co dělají to samé. A nezapomeň si občas odpočinout a oslavit malé úspěchy, i když se ti to teď zdá jako nic. Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
16. 5. 2024
Zdeňka Vávrová

Jasně, je to frustrující, když se snažíš, ale nemáš pocit pokroku. Možná by stálo za to zhodnotit, jestli si ty cíle nestanovuješ příliš vysoko nebo jestli nejsou moc obecný. Zkus si rozdělit větší cíle na menší krok po kroku, to může pomoct. Taky se zamysli nad tím, jaký metody používáš – některý lidi víc motivuje plánování a struktura, jiný zase volnost a kreativita.

Čas si naplánuj tak, aby ses soustředil na priority, třeba pomocí seznamů úkolů nebo kalendáře. A pokud ztrácíš motivaci, zkus změnit prostředí nebo si najít inspiraci v knihách nebo videích. Někdy je dobrý se prostě na chvíli odpojit a nechat věci uležet.

Když máš pocit, že stagnuješ, podívej se zpět na to, co jsi už dokázal a co ti fungovalo. Možná zjistíš, že jsi udělal víc, než si myslíš. A pokud cítíš, že potřebuješ změnit přístup nebo cíle, klidně to udělej. Osobní rozvoj je hodně o experimentování a hledání toho, co ti sedí.

156 slov
1.6 minut čtení
16. 9. 2021
Rudolf Hrdlička
Succeed.cz/Články/Sebezdokonalování
Jak efektivně nastavit cíle pro osobní rozvoj?Objevte strategie a techniky pro jasné a dosažitelné cílování v oblasti seberozvoje. Naučte se, jak si správně stanovit cíle a dosáhnout jich krok za ...
1000 slov
10 minut čtení
30. 1. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky