Succeed.cz/Fórum/Můžou mi rutiny bránit v osobním růstu?

Můžou mi rutiny bránit v osobním růstu?

Chtěl bych se zeptat, jestli si myslíte, že rutiny, které si vytváříme v každodenním životě, mohou mít negativní dopad na náš osobní rozvoj. Mám pocit, že se někdy zaseknu v určitých návycích, které mě nutí dělat pořád to samé dokola. Zkouším dodržovat plán, abych byl produktivní a efektivní, ale mám obavy, že mě to může omezovat v objevování nových příležitostí a zkušeností. Všude se mluví o tom, jak důležité je vystoupit z komfortní zóny a zkoušet nové věci, ale když mám každý den stejnou rutinu, obávám se, že mi to brání v učení se novým dovednostem nebo třeba v navazování kontaktů s lidmi, kteří by mi mohli pomoci posunout se dál. Jak to vidíte vy? Myslíte si, že by měla existovat rovnováha mezi dodržováním rutiny a otevřeností k novým podnětům? Jak zvládáte situace, kdy se cítíte příliš uvězněni ve svých zvycích? Je lepší mít pevně daný plán nebo být flexibilní a reagovat na příležitosti, které přicházejí? Děkuji za vaše názory.

160 slov
1.6 minut čtení
22. 11. 2021
Patrik Zeman

Rutiny můžou fakt brzdit osobní růst, to je pravda. Když děláš pořád to samé, tak ti unikají nové zkušenosti a příležitosti. Je fajn mít nějakou strukturu, aby ses neztratil v chaosu, ale je důležité být i flexibilní. Zkus do své rutiny zařadit i věci, které tě vytrhnou z komfortu – třeba novou aktivitu nebo setkání s lidmi, co mají jiný pohled na věc. Jde o to najít rovnováhu. Mně se osvědčilo si občas naplánovat něco nečekaného, co mě trochu vyhodí ze zajetých kolejí. Tak se člověk učí a roste. Pokud se cítíš zaseknutý, zkus si prostě jeden den udělat úplně jinak, třeba si dej čas na kreativitu nebo nauč se něco novýho. Flexibilita je klíč. Takže jo, rutiny jsou dobrý, ale musíš je umět občas rozbít.

126 slov
1.3 minut čtení
17. 12. 2024
Eliška Navrátilová

Jo, to je dobrá otázka. Myslím, že rutiny můžou být jak prospěšný, tak škodlivý. Na jednu stranu ti dávají strukturu a pomáhají udržet produktivitu, ale na druhou stranu tě můžou opravdu uzamknout v jednom kolečku. Když pořád děláš to samý, můžeš snadno ztratit motivaci a přestat objevovat nový věci nebo se učit nové dovednosti. Vystoupit z komfortní zóny je fakt důležitý, aby sis otevřel nový příležitosti a navázal kontakty. Myslím, že je fajn mít nějakou základní rutinu, ale pak bys měl být flexibilní a občas si říct "dneska to udělám jinak". Zkus třeba jeden den v týdnu udělat něco mimo svůj plán – novou aktivitu, setkat se s někým novým nebo se prostě jen projít jinudy. To ti může pomoct najít tu rovnováhu a vyhnout se tomu pocitu zaseknutí.

129 slov
1.3 minut čtení
23. 8. 2023
Petr Janoušek
Succeed.cz/Články/Produktivní návyky
Zvyk nebo rutina? Jak rozlišovat, co vás skutečně posouvá vpředProzkoumejte rozdíl mezi zvyky a rutinními činnostmi a zjistěte, které z nich vedou k úspěchu. Přečtěte si, jak můžete efektivně rozvíjet pozitivní zv...
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky