Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám pocit, že se mi vůbec nedaří odpočívat?

Co dělat, když mám pocit, že se mi vůbec nedaří odpočívat?

Chtěl bych se podělit o něco, co mě trápí. Poslední dobou mám pocit, že vůbec nedokážu odpočívat. I když se snažím najít si čas na relaxaci, pořád mi v hlavě běží myšlenky na práci, projekty a úkoly, které musím splnit. Zkoušel jsem různé techniky jako meditaci nebo hluboké dýchání, ale většinou mi to moc nepomůže. Jak je možné, že i když se snažím vypnout a uvolnit, cítím se pořád ve stresu? Myslíte, že je to normální? Co byste doporučili dělat, když máte podobný pocit? Je nějaký speciální způsob, jak se naučit odpočívat a opravdu si užívat volný čas bez neustálého přemýšlení o práci? Měla by být relaxace vlastně dovednost, nebo je to něco, co by mělo přijít přirozeně? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto problémem? Rád bych slyšel, co vám pomohlo zbavit se přehnaného stresu a naučit se lépe odpočívat.

140 slov
1.4 minut čtení
13. 4. 2024
Zdeněk Zach

Nedokážu si představit, jak frustrující to musí být. Taky jsem tím prošel – pořád jsem měl v hlavě myšlenky na práci a nemohl se uvolnit. Možná by pomohlo si vytvořit nějaký jasný režim relaxace. Zkus třeba naplánovat konkrétní čas na odpočinek a dodržuj ho jako by to byla pracovní schůzka. Mně osobně pomohlo si najít něco, co mě opravdu baví – jako malování nebo čtení, co mě úplně vytrhne z toho pracovního myšlení. Jo, a zkus si napsat seznam úkolů, abys to měl z hlavy pryč. Taky mi hodně pomohla fyzická aktivita – třeba běh nebo jóga. Když se ti podaří dostat do pohybu, tak se ti uvolní hlava a pak je snadnější relaxovat. A hlavně, buď trpělivý – naučit se odpočívat je proces, není to hned. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
10. 11. 2023
Emil Ševčík

Myslím, že tohle je fakt častý problém. Čím víc se snažíme odpočívat, tím víc nám to v hlavě šrotuje. Zkus si třeba najít nějaký hobby, který tě fakt baví, nebo si naplánovat něco, co tě úplně dostane z toho pracovního módu. Někdy pomůže si prostě nastavit jasně vyhrazený čas na relaxaci a pak to brát jako úkol, který musíš splnit – třeba si naplánuj půlhodinku s knihou nebo sledováním filmu.

Taky mi pomohlo chodit na procházky, když jsem si vyčistil hlavu a soustředil se na okolí, místo abych myslel na práci. Někdy je dobré se odpojit od techniky, prostě zavřít notebook a mobil, a užít si chvíli bez digitálního rušení.

Relaxace může být dovednost, kterou se naučíš, takže buď trpělivý a nevzdávej to. Zkoušej různé metody, co ti fungují a nezapomeň – chvíle odpočinku by měly být příjemné, ne stresující.

140 slov
1.4 minut čtení
26. 3. 2024
Daniel Švanda
Succeed.cz/Články/Produktivní návyky
Umění odpočívat: Jak nedělat nic a přitom být produktivníZjistěte, jak správný odpočinek a načerpání sil může podpořit vaši celkovou produktivitu.
1000 slov
10 minut čtení
26. 7. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky