Jak se domluvit s lidmi z různých kultur v práci?
V poslední době se v pracovním prostředí stále častěji setkávám s lidmi z různých kultur a zajímalo by mě, jak se s nimi lépe domluvit. Mám pocit, že jazyková bariéra není jediným problémem, který musíme překonat. Je tu tolik různých zvyků a způsobů komunikace, které se liší od kultury ke kultuře. Například jak reagovat na přímou kritiku? V některých zemích je to normální, zatímco jinde to může být považováno za nezdvořilé. Jak se vypořádat s tím, když někdo neudržuje oční kontakt? Znamená to, že nejsou zainteresovaní, nebo je to jen jiný způsob vyjadřování úcty? A co humor? Někdy mám pocit, že to, co je vtipné pro mě, může být pro někoho naprosto nevhodné. Jak se tedy naučit rozpoznávat tyto kulturní nuance a přizpůsobit se jim? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních z této komunity – jaké tipy a triky vám pomohly při komunikaci s kolegy z různých kultur? Co byste doporučili, abych mohl být efektivnější ve své práci v multikulturním týmu? Měli jste někdy nějaké trapné situace, které vás naučily něco důležitého?