Succeed.cz/Fórum/Jak se domluvit s lidmi z různých kultur v práci?

Jak se domluvit s lidmi z různých kultur v práci?

V poslední době se v pracovním prostředí stále častěji setkávám s lidmi z různých kultur a zajímalo by mě, jak se s nimi lépe domluvit. Mám pocit, že jazyková bariéra není jediným problémem, který musíme překonat. Je tu tolik různých zvyků a způsobů komunikace, které se liší od kultury ke kultuře. Například jak reagovat na přímou kritiku? V některých zemích je to normální, zatímco jinde to může být považováno za nezdvořilé. Jak se vypořádat s tím, když někdo neudržuje oční kontakt? Znamená to, že nejsou zainteresovaní, nebo je to jen jiný způsob vyjadřování úcty? A co humor? Někdy mám pocit, že to, co je vtipné pro mě, může být pro někoho naprosto nevhodné. Jak se tedy naučit rozpoznávat tyto kulturní nuance a přizpůsobit se jim? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních z této komunity – jaké tipy a triky vám pomohly při komunikaci s kolegy z různých kultur? Co byste doporučili, abych mohl být efektivnější ve své práci v multikulturním týmu? Měli jste někdy nějaké trapné situace, které vás naučily něco důležitého?

171 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2024
Dana Štěpánková

S multikulturním týmem je to fakt vždycky výzva. Mě se osvědčilo pár věcí. Za prvé, snaž se být otevřený a trpělivý. Když s někým mluvím, tak se snažím víc naslouchat než mluvit. Oční kontakt je taky kapku jinak v různých kulturách – třeba v některých zemích je to považováno za nezdvořilé, takže neber to osobně. Pokud jde o kritiku, tak si dej pozor, jak ji podáváš a přijímáš. Někdy je lepší volit jemnější slova nebo to říct jako návrh než přímo kritiku. Humor? To je fakt ošemetné, co je vtipné pro jednoho, může urazit druhého, takže s tím buď opatrný a klidně se ptej, co je pro někoho akorát. Taky mi pomohlo mít nějaké základy jazyků kolegů – i malé gesto jim udělá radost. Trapné situace se staly, ale většinou se z toho poučím a pak už vím, co nedělat. Snaž se být empatický a otevřený – to vždycky pomůže.

150 slov
1.5 minut čtení
22. 12. 2023
Zdeňka Fialová

Takže, já bych doporučil být hlavně trpělivý a otevřený. Je fakt, že každá kultura má svoje zvyky a normy. Když narazíš na někoho, kdo neudržuje oční kontakt, tak to nemusí znamenat nezájem, ale spíš respekt nebo stud. Zkus se zaměřit na neverbální komunikaci – úsměvy a gestikulace můžou říct hodně.

S kritikou je to podobné. V některých zemích je direct feedback normální, ale jinde může být lepší to říct opatrněji. Takže kdykoliv něco říkáš, zvaž předem, jak to může druhý brát. Humor? No, ten je tricky. Co je vtipné pro tebe, tak pro někoho jiného nemusí být vůbec vtipné.

Zkus se bavit o věcech, které jsou pro všechny pohodlné, jako třeba jídlo nebo koníčky. A když už dojde k nějaké trapné situaci – no tak se tomu zasměj a snaž se to brát s nadhledem. Každý dělá chyby a učení se z nich je součástí procesu. Hlavně buď autentický a ukazuj zájem o kulturu ostatních. To ti pomůže prolomit ledy.

159 slov
1.6 minut čtení
11. 6. 2024
Jindřich Brabec
Succeed.cz/Články/Mezilidské dovednosti
Jak překonat komunikační bariéry v multikulturním prostředíČlánek se zaměřuje na praktické tipy, jak zlepšit komunikaci a porozumění s lidmi z různých kulturních zázemí. Obsahuje užitečné rady pro každodenní s...
1000 slov
10 minut čtení
9. 8. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky