Succeed.cz/Fórum/Jak mohu dát kolegovi zpětnou vazbu, aniž bych ho urazil?

Jak mohu dát kolegovi zpětnou vazbu, aniž bych ho urazil?

V poslední době se mi stává, že musím s kolegy nějak komunikovat ohledně jejich práce, a to je pro mě docela náročné. Mám na mysli situace, kdy chci někomu říct, co by mohl zlepšit nebo na čem by měl zapracovat, ale zároveň se bojím, že bych ho tím mohl urazit nebo mu způsobit nepříjemnosti. Je to pro mě důležité, protože nechci kazit atmosféru v týmu, a přitom si myslím, že konstruktivní kritika je klíčová pro osobní i profesní růst. Jaké techniky nebo strategie bych mohl použít k tomu, abych byl co nejvíce diplomatický a respektující? Měl bych začít s pozitivními poznámkami předtím, než převedu řeč na to, co by se mohlo zlepšit? A co když dotyčný bude na mou zpětnou vazbu reagovat negativně? Jak se s takovou situací vyrovnat? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké konkrétní příklady situací nebo frází, které by mohly pomoci při takové konverzaci. Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už mají zkušenosti s tímto tématem. Jakým způsobem jste se vy vyrovnali se zpětnou vazbou na pracovišti?

174 slov
1.7 minut čtení
9. 10. 2024
Martina Vrbová

Zpětná vazba je fakt důležitá, ale je dobrý na to jít opatrně. Můžeš zkusit metodu "sandwich", ta funguje tak, že začneš s něčím pozitivním, pak přidáš tu kritiku a nakonec zase něco hezkého. Třeba: "Hele, fakt se mi líbí, jak jsi to udělal tady, ale myslím, že bys mohl zapracovat na tomhle. A jinak skvělá práce, pokračuj v tom!" To trochu zmírní ten dopad té kritiky. Pokud dotyčný reaguje negativně, snaž se být klidný a vysvětli mu, že to myslíš v dobrém, že ti na jeho práci záleží. Důležitý je i naslouchat jeho názorům a nebrat to osobně. Můžeš se ho ptát třeba: "Co si o tom myslíš ty?" nebo "Jak bys to viděl?" Takže buď otevřený a snaž se udržet dobrou atmosféru, tím se ti podaří udělat zpětnou vazbu efektivní a příjemnou.

133 slov
1.3 minut čtení
11. 11. 2024
Jindřiška Jedličková

Když chceš dát kolegovi zpětnou vazbu, je dobrý začít s něčím pozitivním. Třeba říct, co se ti na jeho práci líbí, a pak přejít k tomu, co by se dalo zlepšit. Můžeš použít techniku "sandwich", což znamená pozitivní komentář, pak konstruktivní kritika a zase něco pozitivního na závěr. Pokud by reagoval negativně, snaž se ho vyslechnout a pochopit jeho pohled. Hlavně buď otevřený a respektující. Například místo "Toto bylo špatně" můžeš říct "Myslím, že bychom mohli vyzkoušet jiný přístup k tomu úkolu." Takže klidně si to připrav dopředu, aby ses cítil jistější.

92 slov
0.9 minut čtení
22. 12. 2024
Alois Pecka
Succeed.cz/Články/Mezilidské dovednosti
Umění podávání konstruktivní zpětné vazby: Jak poskytnout užitečnou zpětnou vazbu bez konfliktuNaučte se efektivní techniky pro poskytování konstruktivní zpětné vazby, která posílí vztahy a zlepší výkon.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky