Jak vyjednat lepší plat, aby to bylo fajn pro obě strany?
Zdravím všechny, potřeboval bych radu ohledně vyjednávání platu. Mám práci, kterou dělám už nějakou dobu a cítím, že bych měl dostávat víc peněz, než mám teď. Jenže nevím, jak na to, aby to proběhlo hladce a přitom se to nelíbilo mému šéfovi. Jaké jsou nejlepší taktiky, abych mohl vyjednat lepší plat? Jak začít ten rozhovor? Mám mu říct, kolik chci, nebo je lepší začít s něčím jiným? Asi bych měl mít nějaké argumenty, ale co přesně by mělo být součástí mého plánu? Myslím si, že bych měl zmínit moje úspěchy, ale nevím, jak je správně prezentovat, aby to nezapůsobilo jako chlubení. Je dobré porovnávat svůj plat s platem kolegů nebo to raději nechat stranou? A co když se šéf vyjádří negativně? Jak reagovat tak, aby zůstala atmosféra pozitivní a abychom se nakonec neshodli? A co třeba varianty jako flexibilní pracovní doba nebo další benefity namísto vyššího platu? Zajímalo by mě také, jestli máte zkušenosti s tím, jaké období je pro takové vyjednávání nejlepší. Pomůže mi třeba připravit si nějaké konkrétní číslo nebo je lepší nechat si prostor pro diskuzi? Díky moc za všechny tipy a rady!