Co potřebuju vědět o grafice pro e-knihy?
Uvažuju o tom, že bych si chtěl vytvořit vlastní e-knihu, ale pořád mě trápí otázka grafiky. Jaké formáty obrázků jsou pro e-knihy nejvhodnější? Mám použít JPEG, PNG nebo něco jiného? A co rozlišení? Slyšel jsem, že to může mít vliv na kvalitu zobrazení na různých zařízeních, jako jsou čtečky, tablety a mobily. Dále mě zajímá, jestli je dobré mít nějakou grafiku na obálce, nebo jestli stačí jen jednoduchý text. Jaké by měly být barvy a písmo? Je lepší držet se nějakých standardů, nebo mohu být kreativní a použít vlastní styl? Taky mě zajímá, kolik obrázků bych měl do knihy zahrnout. Je jich víc než jeden příliš? A co třeba infografiky nebo diagramy? Chtěl bych, aby moje e-kniha byla vizuálně atraktivní a přitažlivá pro čtenáře. Musím se obávat autorských práv při používání obrázků z internetu? Jaké jsou nejlepší zdroje pro nalezení grafik, které mohu použít? A jak vlastně optimalizovat velikost souboru, aby se e-kniha rychle stahovala, ale zároveň si uchovala dobrou kvalitu grafiky? Pokud má někdo zkušenosti s návrhem grafiky pro e-knihy, budu vděčný za jakékoliv tipy nebo rady.
![Adam Valenta](https://static.succeed.cz/R/d6217c95a69a53ffef6752c06f32e60df6628d3a.webp)