Succeed.cz/Fórum/Kde najít peníze na úspory v rámci domácnosti?

Kde najít peníze na úspory v rámci domácnosti?

Přemýšlím o tom, jak by se daly ušetřit nějaké peníze v domácnosti. V dnešní době je to čím dál tím těžší, protože ceny rostou a já se snažím držet rozpočet tak, aby mi na konci měsíce něco zbylo na úspory. Mám už pocit, že jsem vyzkoušel snad všechny tipy na úsporu, jako jsou slevové akce, vypínání světel a podobně, ale stejně pořád nevím, kde vzít další peníze. Zkoušel jsem si i sestavit nějaký plán rozpočtu, ale mám pocit, že mi to moc nefunguje. Kde tedy najít peníze na úspory? Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní triky nebo metody? Jaké máte zkušenosti s tím, když se snažíte šetřit? Je lepší začít s malými částkami nebo rovnou vyřadit větší výdaje? Co třeba nějaké aplikace nebo nástroje na sledování výdajů? Myslím, že bych mohl potřebovat nějakou inspiraci nebo radu od vás, protože už mě to fakt štve. Děkuju všem za tipy!

148 slov
1.5 minut čtení
2. 5. 2023
Hana Kovářová

Zkus se podívat na svoje pravidelné výdaje, třeba platíš za něco, co vlastně vůbec nepotřebuješ. Uvědom si, kolik jde na jídlo – místo že bys pořád chodil do restaurací, zkus vařit doma víc. Docela pomáhá i plánování jídel na týden a pak nakupovat jen to, co opravdu potřebuješ. A co takhle zrušit nějaké předplatné? Netflix, Spotify nebo tak? To ti může ušetřit pár stovek každý měsíc.

Pokud máš hodně drobných nákupů, zkuste si je zapisovat, možná tě překvapí, kolik to udělá dohromady. Na sledování výdajů jsem zkoušel aplikaci Mint a celkem mi to pomohlo vidět, kde se dá šetřit. Zkus si nastavit rozpočet na jednotlivé položky a dodržovat to.

Začni s malými částkami, to je jednodušší a pak budeš mít motivaci šetřit víc. Taky zkus vyřadit nějaké větší výdaje – třeba auto může stát dost peněz na benzínu a údržbě. Někdy je lepší použít hromadnou dopravu.

Hlavně si nedělej moc stresy. Šetření je o trpělivosti a čase.

155 slov
1.6 minut čtení
12. 9. 2024
Adam Hloušek

Jasně, tohle je věčný problém. Tady je pár nápadů, co by ti mohlo pomoct. Zkus si udělat inventuru svých výdajů – třeba to, co platíš za jídlo. Můžeš zkusit plánovat jídla na týden a nakupovat jen to, co potřebuješ. Omez jídlo venku, to je dost peněz. Zkontroluj si předplatné, někdy platíš za věci, co vlastně ani nevyužíváš.
Pak se zamysli nad alternativními způsoby dopravy – třeba na kole nebo pěšky místo MHD nebo auta. Další tip je podívat se na energie – zkus srovnávače cen a uvidíš, jestli nemáš drahého dodavatele.
Pokud máš nějaké domácí projekty, zkus dělat věci sám. Někdy se vyplatí se něco naučit a opravit to bez odborníka. A k těm aplikacím – něco jako Mint ti pomůže sledovat výdaje a lépe plánovat rozpočet. Jo a fakt se neboj začít s menšíma částkama, lepší je šetřit pravidelně i drobnosti než se hned snažit vyřadit velké výdaje.

150 slov
1.5 minut čtení
3. 8. 2024
Bohuslav Vondra
Jak efektivně spravovat a šetřit peníze.
Succeed.cz/Články/Chytré úspory
Kde hledat skryté úspory v každodenním životě?Objevte, jak najít a využít skryté úspory ve vašem domácím rozpočtu a podnikání. Tento článek přináší užitečné tipy a metody, které vám pomohou ušetři...
1000 slov
10 minut čtení
12. 1. 2023
Markéta Hájková
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky