Succeed.cz/Fórum/Co když mě moje práce nebaví, jak to změnit?

Co když mě moje práce nebaví, jak to změnit?

Omlouvám se, že vás s tímhle asi otravuju, ale potřebuju se vyzpovídat. Takže, co když zjistím, že mě moje práce vůbec nebaví? Dělám ji už nějaký čas a zdá se mi, že každý den je jako kopírování předchozího. Vstávám s pocitem, že se mi do kanceláře vůbec nechce a čím dál víc si říkám, jestli to takhle chci mít. Mám pocit, že jen procházím dny a nikam mě to neposouvá. Zkoušel jsem se zaměřit na pozitivní věci, ale stejně mě ta rutina ubíjí. Myslíte, že bych měl zkusit něco nového, třeba přejít do jiného oboru nebo se začít věnovat nějakým koníčkům? Ale co když to bude ještě horší? Nechci být nezodpovědný a riskovat všechno. Jak mám najít tu správnou cestu k tomu, abych byl spokojenější? Někdo říká, že bych měl sledovat své vášně a jít za nimi, ale jak to udělat, když nevím, co mě vlastně baví? Kde začít s hledáním nových možností? A co kariérní růst – má smysl se o něj snažit v práci, která mě nenaplňuje? Nebo by bylo lepší hledat něco úplně jiného? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Co vám pomohlo překonat tento pocit nudy nebo frustrace z práce? Předem díky za vaše rady a tipy!

202 slov
2 minut čtení
20. 10. 2024
Zuzana Koubová
Zuzana Koubová

Myslím, že to, co prožíváš, zažívá spousta lidí. Nuda v práci je fakt otravná a je těžký z toho nějak vypadnout. Zkus se zamyslet nad tím, co tě vůbec baví mimo práci. Třeba máš nějaký koníček, kterému bys mohl věnovat víc času. Jakmile zjistíš, co tě opravdu zajímá, můžeš to třeba zkusit rozvinout na vedlejší projekt nebo i jako kariérní směr.

Taky bych neházel flintu do žita hned. Pokud ti práce dává nějaké benefity nebo zkušenosti, může být fajn se pokusit najít v tom něco pozitivního. A pokud chceš kariérně růst, zkus hledat možnosti jak se naučit něco nového přímo tam. Ale pokud máš pocit, že je to bez šance a že ti to ubírá energii, pak klidně hledej jinou práci nebo obor. Není to nezodpovědné, když chceš být šťastnější.

Oslov lidi kolem sebe, diskutuj s nimi o jejich pracovních zkušenostech a třeba ti to pomůže ujasnit si myšlenky. Kdo ví, třeba najdeš inspiraci na něco úplně novýho, co sis ani nepředstavoval. Hlavně se neboj riskovat a experimentovat.

168 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2025
Roman Zach
Roman Zach

Tak tohle je dost známá situace. Mám podobné pocity a myslím, že je důležitý si uvědomit, že nuda v práci může být znát na všem. Zkus se zamyslet, co tě vlastně baví mimo práci. Možná bys mohl začít s nějakými koníčky, třeba něco, co jsi vždy chtěl zkusit, ale nikdy na to nebyl čas. Co třeba kurz vaření, malování nebo sport? Můžeš se i podívat na různé online zdroje a zjistit, co tě zajímá. Pokud se ti to v práci nelíbí, tak zkus mluvit se svým nadřízeným o změnách nebo nových projektech, které bys mohl převzít. Rozhodně stojí za to zkusit něco jiného v rámci oboru, než udělat radikální krok a přejít do úplně jiného směru. Když budeš mít nějaké nové zážitky a dovednosti mimo práci, může ti to pomoct i v tom kariérním růstu. Hlavně nezapomínej, že je normální mít občas pocit frustrace – důležitý je udělat krok k tomu něco změnit.

153 slov
1.5 minut čtení
1. 1. 2025
Ludmila Zachová
Ludmila Zachová
Podobné otázky