Succeed.cz/Fórum/Jak efektivně plánovat čas mezi prací a koníčky?

Jak efektivně plánovat čas mezi prací a koníčky?

V poslední době mám pocit, že mi čas mezi prací a mými koníčky nějak uniká. Pracuji na plný úvazek a pak se snažím najít čas na to, co mě opravdu baví, jako je běhání, malování nebo čtení. Jenže většinou skončím tím, že po dlouhém dni v práci jsem tak unavený, že se ani nedokážu donutit k nějakým aktivitám, které mi dělají radost. Zkoušel jsem si plánovat svůj den tak, abych měl rezervovaný čas na koníčky, ale většinou to nějak nevyjde. Buď se objeví práce navíc, nebo mě úplně pohltí úkoly, které musím stihnout. Mám pocit, že potřebuju nějaký systém nebo metodu, která by mi pomohla lépe rozvrhnout čas a oddělit práci od relaxace. Možná zkouším i vytvořit si rutiny, ale nevím jak na to. Jak tedy efektivně plánovat čas mezi prací a koníčky? Existují nějaké osvědčené tipy nebo triky, které by mohly fungovat? Jak si udělat pořádek v tom všem shonu a najít si čas na to, co mě skutečně baví? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních.

168 slov
1.7 minut čtení
19. 6. 2024
Zdeněk Stehlík
Zdeněk Stehlík

Zkus si opravdu vyhradit čas na koníčky jako na práci. Například si stanov konkrétní dny v týdnu, kdy se budeš věnovat běhání nebo malování a zapiš si to do kalendáře. I když se objeví další úkoly, snaž se to brát jako svůj čas na relaxaci a neodkládat to. Další tip je začít s malými krůčky – třeba místo hodiny běhu si dej 15 minut, abys to nezavrhl úplně. Taky můžeš zkusit techniku Pomodoro, kde pracuješ intenzivně 25 minut a pak máš 5 minut pauzu, během které můžeš udělat něco, co tě baví. Důležité je najít si rutinu, co ti sedne a držet se jí. A když se ti nebude chtít, tak si vzpomeň, proč tě ty koníčky baví. Můžeš taky zapojit nějaké přátele, třeba společný běh nebo malování, co vám pomůže udržet motivaci.

133 slov
1.3 minut čtení
3. 1. 2025
Elena Horáková
Elena Horáková

Je to fakt těžký, když se snažíš vybalancovat práci a koníčky. Zkus si udělat nějaký pevný rozvrh, kde si vyhradíš konkrétní čas na své záliby. Třeba si naplánuj, že po práci vždycky aspoň hodinu běháš nebo maluješ. Pomůže taky si to napsat do kalendáře, ať to máš víc oficiální.

Rozděl si úkoly na menší části, aby ses necítil přetížený. Když ti do toho vlezou pracovní záležitosti, zkus se na chvíli odpojit a pak se k tomu vrátit s čistou hlavou. Taky můžeš zkusit si udělat krátké přestávky během dne – třeba 5 minut na čtení nebo něco jiného, co tě baví.

Někdy je dobrý jít na věc s větší lehkostí, prostě když už máš volno, tak na nic nemysli a užívej si to. Můžeš taky zapojit koníčky do každodenního života – třeba poslouchat audioknihy při vaření nebo malovat o víkendu s přáteli. Hlavně se nenech pohltit prací a najdi si ten čas pro sebe!

154 slov
1.5 minut čtení
23. 11. 2024
Nikola Janková
Nikola Janková
Podobné otázky