Succeed.cz/Fórum/Akcie nebo nemovitosti? Co zvolit jako první investici?

Akcie nebo nemovitosti? Co zvolit jako první investici?

Už nějakou dobu přemýšlím o investování a nevím, jak začít. Chtěla bych se zeptat, jestli by bylo lepší začít investovat do akcií, nebo do nemovitostí. Slyšela jsem, že akcie mohou být rychlejší způsob, jak získat peníze, ale na druhou stranu mi přijde, že nemovitosti mají větší stabilitu a hodnotu v dlouhodobém horizontu. Taky se bojím, že když investuji do akcií, tak mě to může stát hodně peněz, pokud to nevyjde. Naopak nemovitosti jsou často drahé a nevím, jestli mám dostatečné znalosti na to, abych se do toho pustila. Jaké máte zkušenosti vy? Co byste doporučili jako první krok do světa investic? Je lepší mít na začátku diverzifikované portfolio, nebo se soustředit jen na jednu oblast? Zajímá mě také, jaké jsou rizika a výhody obou možností. Měli byste nějaké tipy pro nováčky, kteří chtějí investovat a nejsou si jisti správným směrem? Děkuji za jakékoli rady!

144 slov
1.4 minut čtení
29. 5. 2023
Renata Fojtíková

Když začínáš s investováním, tak je dobrý si ujasnit, co vlastně chceš. Akcie jsou super pro rychlejší zisky, ale taky hodně riskantní. Můžeš hodně vydělat, ale taky hodně ztratit, zvlášť pokud neznáš trh. Na druhou stranu nemovitosti jsou stabilnější, ale potřebuješ víc peněz na start a je to dlouhodobější hra. Také je tam víc byrokracie a údržby, což může být otrava.

Pokud nemáš velký rozpočet a chceš začít rychle, akcie můžou být lepší volba. Ale jestli máš nějaké úspory a jsi ochotná investovat do nemovitosti, tak můžeš mít hezký pasivní příjem z pronájmu.

Diverzifikace je fajn, ale pro začátek si vyber jednu oblast, abys neztratila přehled. Učit se o obou možnostech je důležitý, tak se neboj zkoumat a sledovat trendy. Každopádně si dej pozor na rizika a investuj jen tolik, kolik jsi schopná ztratit. Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
1. 9. 2024
Monika Matějková

Investování je skvělý krok, ale fakt záleží na tom, co hledáš. Akcie ti můžou přinést rychlé zisky, ale taky velký riziko. Když to nevyjde, tak můžeš rychle ztratit peníze. Na druhou stranu nemovitosti jsou stabilnější a mají tendenci růst v hodnotě, ale potřebuješ víc kapitálu a taky znalostí. Je dobrý mít na paměti, že u nemovitostí platíš další náklady jako údržbu nebo daně.

Pokud jsi úplně nováček, možná by bylo dobrý začít s akciemi, třeba i s ETF nebo indexovými fondy, což ti dá trochu diversifikaci a s menším rizikem. Jakmile se naučíš víc o trhu a investování, můžeš se pustit do nemovitostí, když si budeš jistější. Vždycky je dobrý mít nějaké informace a případně se poraďit s někým, kdo tomu rozumí. Ale hlavně se nenech odradit a začni pomalu!

130 slov
1.3 minut čtení
29. 9. 2024
Veronika Marková
Succeed.cz/Články/Správa financí
Kdy je ideální čas investovat do akcií a kdy do nemovitostí?Zjistěte, kdy je nejlepší investovat do akcií a nemovitostí. Prozkoumejte tržní trendy, tipy pro investice a jak rozpoznat správný čas.
1000 slov
10 minut čtení
30. 4. 2023
Jana Nováková
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky