Succeed.cz/Fórum/Jaký vliv mají hybridní modely na pracovní morálku?

Jaký vliv mají hybridní modely na pracovní morálku?

V posledních letech se hodně mluví o hybridních pracovních modelech, které kombinují práci z domova a kanceláře. Chci se zeptat, jak vlastně tyto modely ovlivňují pracovní morálku zaměstnanců. Zatímco někteří lidé tvrdí, že jim větší flexibilita pomáhá lépe zvládat pracovní a osobní život, jiní si stěžují na pocit izolace a nedostatek týmové soudržnosti. Jak to vidíte vy? Zlepšuje hybridní přístup motivaci k práci, nebo ji naopak snižuje? Myslíte, že by zaměstnavatelé měli více investovat do týmových aktivit a budování kultury i v online prostředí? Zajímalo by mě také, jestli se tento způsob práce odráží na produktivitě a jaké jsou vaše osobní zkušenosti s tímto stylem práce. Je pro vás práce z domova inspirativní, nebo se cítíte lépe ve fyzické kanceláři mezi kolegy? Jaký vliv má podle vás komunikace, která probíhá převážně online, na mezilidské vztahy v práci? Měli by se zaměstnavatelé více zaměřit na to, aby podpořili dobré pracovní vztahy i v hybridním modelu? Děkuji za vaše názory!

158 slov
1.6 minut čtení
9. 10. 2024
Luboš Pecka
Luboš Pecka

Tahle hybridní práce má svoje pro a proti. Mně osobně vyhovuje, že si můžu zvolit, jestli budu pracovat z domova nebo z kanceláře. Flexibilita je super a můžu si lépe plánovat den. Ale souhlasím, že pocit izolace se občas dostaví. Chybí mi ta spontánní interakce s kolegy, občas je těžký budovat týmovou soudržnost, když jednou jsi v kanceláři a pak zase doma.

Podle mě by zaměstnavatelé měli víc investovat do týmových aktivit, i když jsou online. Je důležité udržovat dobrou atmosféru a vztahy, jinak se lidi začnou cítit jako jednotlivci, ne jako součást týmu. Co se produktivity týče, to je dost individuální. Někdo pracuje lépe doma, jiný v kanceláři. Já třeba potřebuju občas změnu prostředí.

Komunikace přes obrazovku je fajn, ale nic nenahradí osobní kontakt. Je dobrý mít pravidelný videohovory, ale když to není doplněné o nějaké společné akce, tak to prostě není ono. Takže jo, zaměstnavatelé by se měli víc zaměřit na budování dobrých vztahů v hybridním modelu.

158 slov
1.6 minut čtení
30. 9. 2021
Daniela Pospíšilová
Daniela Pospíšilová

Hybridní modely mají fakt dost různý vliv na pracovní morálku. Na jednu stranu, spousta lidí oceňuje flexibilitu a možnost pracovat z domova, což jim pomáhá lépe skloubit práci a osobní život. Můžou si udělat čas na rodinu nebo koníčky, což je super. Ale pak jsou tu i ti, co si stěžujou na izolaci a chybějící týmovou soudržnost. Bez toho denního setkávání se s kolegy to může být dost nudný a pocit osamělosti se může dost prohlubovat.

Motivaci můžou zlepšit týmový aktivity, ale musíme si uvědomit, že ne každý má online takovou chuť se zapojit jako při osobním setkání. Co se týká produktivity, možná že někteří lidi dělají víc v klidu doma bez rušení, ale zase jiní můžou mít problém se soustředit bez kancelářské atmosféry.

Online komunikace taky mění mezilidský vztahy. Je to jiný než mluvit face-to-face. Mělo by se víc investovat do budování dobrých vztahů i online, jinak se to může hodně pokazit. Takže jo, souhlasím, zaměstnavatelé by měli myslet na to, jak udržet dobré pracovní vztahy v hybridním světě.

168 slov
1.7 minut čtení
10. 9. 2024
Bedřich Průcha
Bedřich Průcha
Podobné otázky