Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nedaří dodržovat finanční plán?

Co dělat, když se mi nedaří dodržovat finanční plán?

Mám takový problém, který mě už delší dobu trápí. Snažím se dodržovat svůj finanční plán, ale pořád se mi nedaří. Vždycky si sice naplánuji rozpočet, kolik peněz bych měl ušetřit a kolik utratit, ale v praxi je to úplně jinak. Vydávám víc, než jsem si původně stanovil, a pak se cítím špatně, když vidím, jak se moje úspory zmenšují. Zkoušel jsem různé metody, jako mít vše napsané na papíře nebo používat aplikace na sledování výdajů, ale stejně mě to neudrželo v mezích. Když přijde na nákupy, tak prostě podlehnu a utratím víc, než bych měl. Mám pocit, že mi chybí disciplína nebo nějaká motivace k tomu, abych se držel svého plánu. Někdy si říkám, jestli to vůbec má smysl, protože pak se zase dostanu do stejné situace. Zajímalo by mě, co děláte vy? Jaké jsou vaše tipy na dodržování finančního plánu? Máte nějaké triky nebo techniky, které vám pomáhají zůstat na správné cestě? Jak se vypořádáváte s nutkáním utrácet? Podělte se o své zkušenosti nebo rady, co s tím dělat.

170 slov
1.7 minut čtení
13. 7. 2023
Lucie Košťálová
Lucie Košťálová

Je to těžký, já jsem na tom byl podobně. Zkus si nastavit pravidelné výdaje a pak uvidíš, kolik ti zbude na zábavu. Mě pomohlo oddělit finance na různé účty – jeden na nutné výdaje, jeden na úspory a jeden na drobnosti. A když jdu nakupovat, tak se snažím mít s sebou jen hotovost, abych se nemohl tolik rozšoupnout. Někdy je fakt dobrý mít seznam, co skutečně potřebuješ, a jinak nekupovat. A hlavně si dávej pozor na impulzivní nákupy, když jdeš okolo obchodů. Taky si občas říkám, že si něco odložím na později, a to mi pomáhá. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
30. 11. 2024
Zuzana Bečková
Zuzana Bečková

Mě se osvědčilo pár věcí. Za prvé, zkus si nastavit reálnější cíle. Vím, že to zní jednoduše, ale fakt si dej pozor na to, co je pro tebe uskutečnitelné. Když si dáš moc přísný plán, tak je jasný, že ho nebudeš dodržovat. Taky jsem začal používat obálky na peníze – prostě si rozdělím cash podle kategorií výdajů a když dojdou prachy v obálce, tak už nenakupuju. A pokud jde o ty impulzivní nákupy, snažím se mít vždycky mezi myšlenkou na koupi a samotným aktem malou pauzu, třeba 24 hodin. Často pak zjistím, že to vlastně nepotřebuju. Také doporučuji si psát deník výdajů nebo aspoň jednou za týden projít, co jsi vlastně koupil. To ti může pomoct uvědomit si, kde se utrácí víc než bys chtěl. A hlavně – nesnaž se být na sebe moc přísný. Každý udělá chybu, jde o to se z toho poučit a zkoušet to dál.

149 slov
1.5 minut čtení
8. 9. 2024
Miroslava Štěpánová
Miroslava Štěpánová
Podobné otázky