Succeed.cz/Fórum/Jakou formu zpětné vazby lidé preferují – dotazník nebo osobní rozhovor?

Jakou formu zpětné vazby lidé preferují – dotazník nebo osobní rozhovor?

Zajímalo by mě, jaká forma zpětné vazby je pro vás osobně nejlepší a proč. Myslím tím, jestli dáváte přednost vyplňování dotazníků, kde máte chvíli času na zamyšlení a můžete si to v klidu promyslet, nebo jestli naopak raději využíváte osobní rozhovory, kde je možnost okamžité interakce a pokládání dotazů. Přijde mi, že každá forma má své kouzlo a zároveň i nevýhody. Dotazníky jsou často rychlé a efektivní, ale někdy mi přijdou dost povrchní a chybí jim ta lidská interakce. Na druhou stranu osobní rozhovory mohou být dost náročné na čas a někdy se člověk cítí pod tlakem, když musí okamžitě reagovat na otázky. Jak to vidíte vy? Myslíte si, že je lepší zaměřit se na detailnější názory skrze rozhovor, nebo spíš shromáždit co nejvíc odpovědí z různých lidí pomocí dotazníků? Jaká je vaše zkušenost s těmito dvěma metodami? Měla jste někdy pocit, že jedna metoda byla mnohem užitečnější než ta druhá? A co třeba situace, kdy potřebujete zpětnou vazbu po nějakém školení nebo workshopu? V takových případech by mě zajímalo, co preferujete – jestli se spíše ptáte na místě, nebo posíláte dotazník s otázkami později. Jaké jsou podle vás klíčové faktory, které ovlivňují výběr mezi těmito dvěma přístupy? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

205 slov
2.1 minut čtení
6. 4. 2022
Jarmila Jelínková
Jarmila Jelínková

Osobně mám radši dotazníky. Je to prostě pohodlný, můžu si to v klidu promyslet a napsat, co opravdu chci říct. Často se mi stane, že při osobním rozhovoru mi dojdou slova, nebo si nevzpomenu na všechno, co jsem chtěl. Dotazníky mají tu výhodu, že můžu odpovědět v klidu a pak je tam i trošku anonymity, což mi pomáhá být otevřenější.

Na druhou stranu chápu, že osobní rozhovor může být víc interaktivní a člověk může hned reagovat na otázky a rozvinout téma. Ale někdy se cítím pod tlakem, když musím rychle reagovat a pak třeba řeknu něco, co bych jinak ani neřekl.

Takže když jde o zpětnou vazbu po školení nebo workshopu, radši bych asi dotazník. Je to rychlejší a pak se dá lépe vyhodnotit celkový názor. U osobního rozhovoru je to víc subjektivní a těžko se to porovnává. Myslím, že klíčový je fakt, co a jak chceme zjistit – jestli detailní názory nebo spíš širokej přehled.

156 slov
1.6 minut čtení
27. 12. 2024
Eliška Havlíková
Eliška Havlíková

Osobně preferuju dotazníky. Mám rád, když si můžu v klidu promyslet odpovědi, než abych byl pod tlakem během rozhovoru. Dotazníky mi přijdou efektivní, hlavně když potřebuju rychlou zpětnou vazbu od víc lidí. Ale uznávám, že osobní rozhovor má svoje výhody – ta interakce a možnost hned reagovat je fajn. V případě školení bych asi zvolil mix – dotazník po akci na zhodnocení a třeba krátký rozhovor na místě pro detailnější názory. Klíčový faktor pro mě je čas a atmosféra – když je pohoda, tak i ten rozhovor může být super. Ale když se chceš rychle dozvědět názory, dotazník je jasná volba.

101 slov
1 minut čtení
8. 12. 2024
Daniela Pospíšilová
Daniela Pospíšilová
Podobné otázky