Succeed.cz/Fórum/Jak začít investovat, když vůbec nevím, jak na to?

Jak začít investovat, když vůbec nevím, jak na to?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat, když mám pocit, že jsem úplný nováček a nemám žádné zkušenosti. Vždycky jsem slyšel o tom, jak je důležité mít nějaké investice, abych mohl zabezpečit svou budoucnost. Ale vůbec nevím, kde začít. Je spousta různých možností - akcie, fondy, kryptoměny a další. Které z nich jsou pro začátečníka nejlepší? Myslíte si, že je lepší investovat do něčeho stabilního nebo riskovat s něčím, co může přinést vyšší výnosy? A jak se vlastně dostanu k těm informacím? Existují nějaké dobré příručky nebo weby, kde bych se mohl naučit víc o tomto světě investování? Jak si vybrat správného brokera nebo platformu pro začátek? Měli byste nějaké tipy na to, co dělat na začátku a na co si dát pozor? Rád bych se vyhnul zbytečným chybám a ideálně začal s malým kapitálem. Zajímalo by mě také, jak dlouho trvá, než se člověk naučí základy a začne vidět nějaké výsledky. Přijde mi to jako obrovský svět plný komplikací a obav. Takže pokud máte nějaké rady nebo osobní zkušenosti s tímto tématem, byl bych za ně moc vděčný! Děkuji!

183 slov
1.8 minut čtení
2. 4. 2022
Radek Khýr
Radek Khýr

Takže, investování může vypadat jako dost velká věc, ale není to tak složitý, jak se zdá. Nejlepší je začít s malým kapitálem, třeba pár tisícovek a vyzkoušet si to. Pokud jsi úplný nováček, zkus začít s ETF nebo podílovými fondy. Ty jsou víc stabilní a rozložíš si riziko mezi víc akcií. A vyhni se kryptoměnám, pokud se ti nelíbí riskovat.

Co se týče informací, hledej různý blogy o investování, YouTube videa nebo knížky pro začátečníky. Něco jako „Inteligentní investor“ od Grahama může být dobrý začátek. O brokerovi - zkus nějakého s nízkými poplatky a dobrou uživatelskou podporou. V ČR jsou např. Degiro nebo Fio banka.

Nejvíc důležitý je mít trpělivost. Výsledky nepřijdou hned; naučit se základy ti může trvat pár měsíců, ale klíčový je prostě začít. A hlavně si dej pozor na emoce – nepanikař v propadech a neinvestuj do něčeho, čemu nerozumíš. Tak hodně štěstí!

146 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2022
Jitka Dobešová
Jitka Dobešová

Investování se může zdát složité, ale začít je vlastně docela jednoduché. Nejprve si ujasni, kolik peněz chceš investovat a na jak dlouho. Pro začátečníky je dobrý nápad začít s něčím méně riskantním, jako jsou podílové fondy nebo ETF, které mají diverzifikaci a nižší riziko než jednotlivé akcie. Když už máš nějaké základy, můžeš zkusit i akcie nebo kryptoměny, ale to už je větší gamble.

Doporučuji sledovat nějaké vzdělávací portály nebo YouTube kanály o investování. Můžeš taky zkusit číst knihy jako "Inteligentní investor" od Grahama nebo "Bohatý táta, chudý táta" od Kiyosakiho.

Pokud jde o brokery, tak si dej pozor na poplatky a uživatelskou přívětivost platformy. Ověř si recenze a zkuste si vybrat něco známého a důvěryhodného. Obecně platí, že bys měl mít trpělivost a nebát se chybovat - učíš se tím. Výsledky mohou přijít po několika měsících až letech, takže se nenech odradit hned na začátku.

145 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2024
František Macháč
František Macháč
Podobné otázky
Aby náš web fungoval správně

Díky cookies vám můžeme nabídnout lepší a příjemnější prohlížení webu.
Pomáhají nám pochopit, co vás zajímá, a přizpůsobit obsah přesně vašim potřebám.
Cookies jsou bezpečné a jejich používání je ve vašem zájmu.

Více informací naleznete vzásadách ochrany osobních údajů.

Podrobné nastavení
Souhasím