Succeed.cz/Fórum/Co se vyplatí studovat, abych měl/a lepší šance na trhu práce?

Co se vyplatí studovat, abych měl/a lepší šance na trhu práce?

Zdravím všechny, přemýšlím o své budoucnosti a chtěl/a bych se zeptat, co se vlastně v dnešní době vyplatí studovat, aby to mělo smysl a pomohlo mi to najít dobrou práci. Když se podívám na aktuální trendy na trhu práce, tak vidím, že hodně lidí mluví o technologiích a IT. Myslím si, že tam jsou slušné příležitosti, ale co když mě to vůbec nebaví? Co když mám radši humanitní obory nebo třeba něco kreativního jako design nebo umění? Je to ještě vůbec relevantní? Vím, že některé firmy upřednostňují určité dovednosti a zkušenosti před vysokoškolským vzděláním, ale jaké dovednosti by měly být moje priority? Co se vlastně nejvíc hledá? Měli byste tipy na obory, které mají perspektivu do budoucna? Co třeba marketing, finance nebo podnikání? Jaké jsou vaše zkušenosti? Myslíte si, že je dobré kombinovat obory nebo se soustředit na jeden konkrétní? A co praxe – má smysl dělat nějaké stáže během studia, nebo je lepší se hned po škole vrhnout do pracovního procesu? Rád/a bych slyšel/a názory lidí, kteří už mají nějakou zkušenost. Děkuju!

173 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2024
Pavla Žáková
Pavla Žáková

Když přemýšlíš o budoucnosti, tak IT a technologie jsou fakt v kurzu, ale to neznamená, že se musíš nutně tlačit do oboru, který tě nebaví. I humanitní obory mají svůj smysl, třeba sociologie nebo psychologie, protože lidi pořád potřebují odborníky v těchto oblastech. Kreativní obory jako design a umění jsou taky super a v některých firmách fakt hledají kreativní myšlení, což je teďka hodně ceněné.

Marketing je podle mě hodně perspektivní, zvlášť digitální marketing, protože s internetem roste i poptávka po těchhle dovednostech. Finance a podnikání také drží krok, zvlášť pro ty, co se nebojí riskovat a chtějí si založit vlastní byznys.

Co se týče dovedností, tak komunikace, týmová práce a nějaké technické znalosti jsou fakt důležité. A stáže? Určitě to má smysl! Zkušenosti z praxe ti dají náskok a pomůžou ti rozhodnout, co vlastně chceš dělat. Takže klidně kombinuj obory, ale nechoď do všeho najednou. Soustřeď se na to, co tě baví a co má smysl na trhu práce. Hlavně nezapomínej na networking – kontakty jsou dneska taky hodně důležité.

171 slov
1.7 minut čtení
26. 4. 2023
Pavel Štěpán
Pavel Štěpán

Je to fakt složitý, ale pokud tě nebaví IT, tak bych se tím asi moc netrápil. Humanitní obory nejsou mrtvý, spíš záleží na tom, co s tím pak chceš dělat. Kreativní obory jako design nebo umění mají taky svoje místo, zvlášť jestli umíš něco navíc – třeba marketing nebo sociální sítě. Dneska je docela poptávka po lidech, co umí kombinovat kreativitu a technologie.

Pokud přemýšlíš nad marketingem nebo podnikáním, tak to jsou taky solidní volby. Důležitý jsou dovednosti, jako je komunikace a schopnost přizpůsobit se, protože trh se mění furt. Stáže během školy určitě doporučuju – jednak získáš praxi a můžeš si vyzkoušet, co tě fakt baví. Takže klidně kombinuj obory, to ti může otevřít víc dveří. No a hned po škole do práce - jasně, ale s praxí seš mnohem silnější kandidát. Takže tak.

135 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
Lucie Pavlíková
Lucie Pavlíková
Podobné otázky