Succeed.cz/Fórum/Kolik pomodoros bych měl dělat denně?

Kolik pomodoros bych měl dělat denně?

Když se snažím organizovat svůj pracovní den, často narazím na techniku zvanou Pomodoro. Ale teď si nejsem moc jistý, jak moc ji mám používat. Mám na mysli to, kolik těch pomodoros bych měl za den zvládnout. Je to tak, že čím víc jich udělám, tím lépe budu produktivní? A nebo to má nějaké limity, kdy už se mi ta práce začne rozplývat a já nebudu schopný se soustředit? Mám pocit, že když si dám šest nebo sedm pomodorů za den, tak už jsem utahaný a vlastně toho udělám méně než když si dám třeba tři nebo čtyři. Jak to vidíte vy? Je ideální počet pomodoros různý podle typu práce, co dělám? A co třeba pauzy mezi nimi? Jak dlouhé by měly být? Občas mám pocit, že když si dám delší pauzu, tak se mi špatně vrací zpět do práce. Také mě zajímá, jestli je lepší mít denně stejný počet pomodoros nebo je dobré to různě střídat podle nálady a toho, co všechno mám na práci. Kdybych chtěl být v tomhle ohledu opravdu efektivní, co byste doporučili? Rád bych slyšel vaše zkušenosti s tímto tématem a kolik pomodoros považujete za optimální pro udržení vysoké produktivity bez vyhoření.

196 slov
2 minut čtení
1. 5. 2024
Libor Brabec
Libor Brabec

No, to je fakt dobrá otázka. Záleží to dost na tobě a typu práce, co děláš. Obecně se doporučuje tak kolem 4-6 pomodoros denně, ale pokud si cítíš unavený po 3 nebo 4, tak je asi lepší to omezit. Vím, že po delších dnech už nemáš tolik energie a soustředění, takže je lepší si to rozložit.

Co se týče pauz, tak bych doporučil dělat krátké pauzy po každém pomodoro a pak si vzít delší pauzu po čtyřech. Ale taky je dobrý si ty pauzy přizpůsobit – když se ti hůř vrací do práce, klidně zkus kratší pauzy.

Je fakt, že různý úkoly vyžadují různou energii, takže třeba kreativní věci můžou zabrat víc síly než administrativní. Klidně si dej nějaký dny víc pomodoros a jindy míň, jak ti to vyhovuje. Hlavně poslouchej svoje tělo a nenut se do toho, když už jsi vyšťavenej.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřich Kratochvíl
Jindřich Kratochvíl

Tak jo, k tomu Pomodoro, myslím, že to má hodně co dočinění s tím, co děláš a jak se cítíš. Někdo zvládne 6-7 pomodoros denně, jiný se už ve třetí cítí vyčerpaně. Zkus si najít, kolik ti vyhovuje. Když děláš něco hodně náročného, třeba kreativní práci, tak možná stačí 3-4. Naopak, když máš rutinní úkoly, tak klidně i víc.

Pauzy jsou taky důležité. Obvyklý čas je 5 minut po každém pomodoro a pak delší pauza po čtyřech. Ale když si dáš delší pauzu a pak se ti blbě vrací do práce, zkus ji zkrátit. Všechny tipy na udržení pozornosti platí – vyhýbej se rozptylování a dej si chvíli na protažení nebo vodu.

A co se týká různorodosti pomodoros za den, určitě je dobrý mít flexibilitu. Když máš nějaké lehčí úkoly, zkus udělat víc pomodoros, a když je to těžší, dej si pauzu a oddechni. Sledovat vlastní energii a náladu je klíčové. Každý jsme jiný, takže experimentuj a najdi si svůj rytmus.

159 slov
1.6 minut čtení
31. 10. 2024
Kateřina Švábová
Kateřina Švábová
Podobné otázky