Succeed.cz/Fórum/Můžu používat Pomodoro při studiu?

Můžu používat Pomodoro při studiu?

Přemýšlím, jak si vylepšit efektivitu studia a narazil jsem na metodu Pomodoro. Možná jste o tom slyšeli, pokud ne, tak to je taková technika, kde se pracuje v krátkých časových úsecích, obvykle 25 minut, a pak následuje krátká přestávka. Zní to docela fajn, ale mám pár otázek. Odpovídá to vůbec stylu studia, který dělám? Prostě se bojím, že když se do něčeho ponořím, tak budu mít problém odtrhnout se od toho po 25 minutách. Jak to vlastně funguje, když mám víc předmětů? Můžu si třeba rozdělit čas na různé předměty během dne? Nebo je lepší se soustředit na jeden a ten dodělat? A co přestávky, jak dlouhé by měly být? Je to fakt účinné nebo je lepší jít cestou delšího studia bez přerušení? Zajímalo by mě taky, jestli někdo má zkušenosti s tím, jak udržet pozornost během těch 25 minut. Co když mě něco vyruší, musím začínat znova? Přemýšlím i nad tím, jestli je vhodné používat Pomodoro na přípravu na zkoušky nebo spíš na běžné učení. Děkuji za rady!

169 slov
1.7 minut čtení
25. 7. 2024
Jaroslav Málek

Pomodoro technika je super pro zlepšení efektivity studia. 25 minut je fakt rozumná doba, abys se soustředil a pak máš krátkou pauzu na načerpání sil. Pokud se bojíš, že tě přerušení vyvede z rytmu, tak to chce trochu praxe. Můžeš zkusit nastavit timer na 30 minut a pak si dát 5 minut pauzu, pokud máš pocit, že ještě můžeš ten čas využít. Co se týče víc předmětů, klidně si to rozděluj jak chceš, třeba 1-2 Pomodora na předmět a pak změna. Tak si udržíš různorodost a nezamotáš se do jednoho tématu. Přestávky by měly být tak 5-10 minut, ale klidně si je přizpůsob podle sebe. Udržet pozornost v těch 25 minutách jde, ale chce to minimálně nějaký plán a klidné prostředí. A co když tě něco vyruší? No, to už je horší, ale radši začni znova než se snažit pokračovat s rozptýlením. Pomodoro je fajn na běžný učení i přípravu na zkoušky, jen si to přizpůsob tomu, co děláš. Nakonec to chce zkoušet a najít si svůj styl.

168 slov
1.7 minut čtení
25. 5. 2024
Romana Švábová

Pomodoro technika může být fakt super pro studium, ale záleží na tobě a tvém stylu. 25 minut se může zdát málo, ale když se do něčeho ponoříš, tak to může být rušivé. Zkus si třeba nastavit pomodoro na delší čas, třeba 35 nebo 40 minut, pokud ti to víc vyhovuje. Co se týče rozdělání času na víc předmětů, tak to je taky v pohodě. Můžeš udělat jedno pomodoro na jeden předmět a pak přejít na další, nebo se zaměřit na jeden a dodělat ho. Přestávky by měly být tak 5 minut, ale po čtyřech pomodorech si dej delší pauzu, klidně 15-30 minut. Udržet pozornost může být občas výzva, zkuste si zmizet z rušivých elementů kolem sebe. Když tě něco vyruší, tak většinou není potřeba začínat úplně znova, ale je dobrý se vrátit k tomu, co jsi dělal. Co se týče zkoušek vs běžného učení, Pomodoro funguje skvěle na obojí. Je to hlavně o tom, jak se cítíš a co ti sedí. Zkus to a uvidíš!

165 slov
1.7 minut čtení
14. 7. 2024
Zuzana Kafková
Succeed.cz/Články/Motivace a produktivita
Jak využít techniky Pomodoro pro zvýšení pracovní motivace?Objevte, jak technika Pomodoro může zvýšit vaši pracovní motivaci a efektivitu. Naučte se, jak správně rozdělovat čas na práci a přestávky.
1000 slov
10 minut čtení
19. 3. 2024
Adam Veselý
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky