Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli se mě něco z kurzu naučilo?

Jak zjistit, jestli se mě něco z kurzu naučilo?

Zajímá mě, jak vlastně poznám, že mi nějaký kurz něco dal. Často se účastním různých online školení a webinářů zaměřených na podnikání, investování a osobní rozvoj, ale občas mám pocit, že to jde jedním uchem tam a druhým ven. Jak si můžu ověřit, jestli jsem si z toho vzal opravdu něco užitečného? Je lepší si dělat poznámky během kurzu nebo spíš po něm? A co třeba nějaké konkrétní úkoly nebo testy? Měli byste raději někde aplikovat naučené věci hned po kurzu, abych viděl, jak fungují v praxi? Máte nějaké tipy na to, co sledovat nebo na co se zaměřit při hodnocení toho, co jsem se naučil? Jak zjistit, jestli mi nový znalosti pomohou v kariérním růstu nebo investičních rozhodnutích? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, protože někdy mám pocit, že investuju čas a peníze do kurzů, ale výsledky nejsou takové, jak bych očekával. Jaké jsou vaše metody na měření pokroku po absolvování vzdělávacích programů?

155 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2024
Michal Prchal
Michal Prchal

Když chceš zjistit, jestli ti kurz něco dal, zkus se zaměřit na pár věcí. Za prvé, dělej si poznámky během kurzu. Pomůže ti to lépe si zapamatovat klíčové myšlenky. Pak, po kurzu, si projdi ty poznámky a zkus shrnout, co jsi se naučil. To ti pomůže uvědomit si, co ti vlastně zůstalo v hlavě.

Co se týče aplikace znalostí, snaž se hned po kurzu využít to, co jsi se naučil. Třeba pokud jsi na kurzu slyšel o investování do něčeho konkrétního, zkus to rovnou aplikovat. Uvidíš, jak to funguje v praxi. Pokud máš možnost, zapoj se do nějakých projektů nebo komunit, kde můžeš sdílet a testovat naučené věci s ostatními.

Další tip je nastavit si nějaké konkrétní cíle. Například: chci zvýšit své investice o 10 % do konce roku nebo chci aplikovat nové strategie v podnikání a sledovat výsledky. Po nějaké době se podívej zpět na tyto cíle a uvidíš, jestli ti kurzy pomohly je splnit.

Hlavně buď aktivní a snaž se učit i po kurzu - čtení knih, sledování videí nebo diskuse s lidmi ze stejného oboru ti pomůže udržet znalosti živé a rozvíjet je dál.

184 slov
1.8 minut čtení
19. 10. 2024
Andrea Skálová
Andrea Skálová

Tak jo, mám pár tipů, co fungují. První věc je - dělej si poznámky během kurzu. To ti pomůže zapamatovat si klíčové věci a později si to můžeš projít. Po kurzu zkus napsat shrnutí toho, co jsi se naučil – to ti pomůže zjistit, co bylo pro tebe nejdůležitější.

Další věc, co doporučuji, je aplikovat to hned v praxi. Například zkus nějaké techniky nebo strategie, které jsi se naučil, použít v reálném životě nebo ve svém podnikání. Tím zjistíš, jestli to funguje a jak ti to pomohlo.

Můžeš taky sledovat svoje pokroky – třeba si nastavit cíle před kurzem a pak zjistit, jestli jsi je splnil. Co se týče testů a úkolů, ty jsou super způsob, jak si ověřit znalosti. Neboj se i sdílet s ostatními, co ses naučil – diskuse s lidma ti pomůže lépe pochopit myšlenky.

A nakonec, sleduj svoje kariérní posuny nebo úspěchy v investování po absolvování kurzu. Když uvidíš pokrok, tak to znamená, že kurz měl smysl.

160 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2024
Soňa Hlávková
Soňa Hlávková
Podobné otázky