Succeed.cz/Fórum/Kde hledat inspiraci pro kreativní myšlení?

Kde hledat inspiraci pro kreativní myšlení?

Mám takový pocit, že občas potřebuju trošku nakopnout, co se týče kreativního myšlení. V poslední době se snažím víc rozvíjet svoje nápady a přemýšlet mimo zaběhnuté koleje, ale často narážím na zeď. Zajímalo by mě, kde se dá najít inspirace pro rozvoj kreativního myšlení. Jsou nějaké osvědčené techniky nebo zdroje, které by mi mohly pomoci? Třeba nějaké knihy, podcasty, nebo dokonce i filmy, co vás nakoply? A co třeba nějaké online kurzy nebo workshopy? Jaké máte zkušenosti vy? Jakým způsobem vy zkoušíte nové metody a přístupy k myšlení? Rád bych slyšel vaše tipy a doporučení. Chtěl bych se naučit víc o brainstormingových technikách nebo jiných způsobech, jak podpořit svoje kreativní procesy. Vím, že někdo říká, že inspirace je všude kolem nás, ale jak ji prakticky využít v každodenním životě? Děkuju za všechny rady a tipy.

135 slov
1.4 minut čtení
29. 12. 2022
Stanislav Kopal
Stanislav Kopal

Zkus se podívat na různé zdroje inspirace, jako jsou knihy o kreativitě nebo umění, třeba "Kreativní sebevražda" od Jona B. L. nebo "Steal Like an Artist" od Austina Kleona. K tomu nějaké podcasty zaměřené na kreativitu a design, jako "The Creative Penn" nebo "Creative Pep Talk". Filmy, co tě nakopnou? Tak třeba "Jiro Dreams of Sushi" – to je fakt inspirativní. Online kurzy jsou taky super, zkus třeba Coursera nebo Skillshare, tam najdeš hodně zajímavých workshopů. A co se týče brainstormingových technik, doporučuji zkoušet různé metody jako mind mapping nebo SCAMPER. Všechno tohle ti může pomoct vidět věci z jiného úhlu a dostat se přes tu zeď, co ti brání v rozvoji nápadů. Nezapomeň si občas vyjít ven do přírody, to taky skvěle osvěží mysl.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 3. 2024
Simona Pavlíková
Simona Pavlíková

Kreativní myšlení je fakt o hledání inspirace všude kolem. Zkus se podívat na filmy, co tě baví, třeba nějaký dokumenty nebo umělecký filmy. Umění obecně může hodně nakopnout – výstavy, galerie nebo street art. Knihy jsou taky super, zkus něco od autorů jako je Julia Cameron nebo Elizabeth Gilbert, co píšou o kreativitě.

Podcasty jsou parádní, objevuj různé, třeba TED Talks nebo něco o designu a inovacích. Online kurzy, jako na Coursera nebo Udemy, nabízejí fajn nápady a techniky brainstorming. Zkus třeba "Mind Mapping" nebo "SCAMPER" – to ti může otevřít nový pohled.

Důležitý je si fakt dopřát čas na relaxaci, jít na procházku nebo si jen tak sednout s kávou a nechat myšlenky plynout. Někdy stačí jen změnit prostředí. Mě osobně pomáhá i psaní deníku myšlenek, kde si zapisuju blbosti a pak z toho vylezou zajímavý nápady. Hlavně to nevzdávej a hraj si s tím! Tvoření je proces a někdy to chce jen trpělivost.

153 slov
1.5 minut čtení
27. 3. 2023
Dana Vorlová
Dana Vorlová
Podobné otázky