Succeed.cz/Fórum/Jak navázat kontakt s někým, koho vůbec neznám?

Jak navázat kontakt s někým, koho vůbec neznám?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem chtěl oslovit někoho úplně neznámého, ale nevěděl jsem, jak na to. Mám na mysli situaci, kdy potkáte někoho na networkingovém eventu nebo třeba na sociálních sítích a chcete s ním navázat nějaký kontakt. Jaké by byly ty nejlepší způsoby? Zkoušel jsem přemýšlet o různých přístupech, ale vždycky mě napadlo, že bych mohl být příliš odvážný nebo naopak moc plachý. Jaké jsou vaše zkušenosti s tím? Vím, že první dojem je důležitý a že je dobré mít nějakou pozitivní energii, ale co když nevíte, o čem s tou osobou začít mluvit? Jaké otázky vlastně položit? Představte si, že máte šanci potkat někoho z oboru, který vás zajímá a chcete se dostat do jejich „kruhu“ – jak se k tomu postavit? Vzpomínám si, že jsem slyšel o různých technikách na prolomení ledu nebo jak udělat konverzaci zajímavější, ale v praxi to vypadá úplně jinak. Pokud máte nějaké tipy nebo triky, které vám pomohly při navazování takových kontaktů, byl bych moc vděčný za vaše rady. Jak jste se poprali s nervozitou? Jak jste si dokázali udržet konverzaci plynulou? A co dělat, když to prostě nevyjde a dotyčný nemá zájem? Sdílíte své příběhy a tipy. Chci se naučit lépe komunikovat a navazovat vztahy v této digitální době.

211 slov
2.1 minut čtení
30. 10. 2024
Barbora Vobořilová
Barbora Vobořilová

Navázat kontakt s někým neznámým může být fakt výzva, ale není to nemožný. Začal bych tím, že si vymyslíš nějaké otázky na prolomení ledu. Můžeš se zeptat na názor na aktuální trendy v oboru nebo třeba co je přivedlo na danou akci. To většinou lidi potěší a rozproudí konverzaci. Když už mluvíte, snaž se naslouchat a reagovat na to, co říkají – to ukáže, že máš zájem.

Pokud jde o nervozitu, zkus si předem připravit pár témat, o kterých bys rád mluvil. Mně pomohlo si říct, že většina lidí je taky nervózní a hledá spojení. Pokud narazíš na někoho, kdo nemá zájem, neber to osobně. Jen se usměj a jdi dál. Vždycky je dobrý mít na paměti, že tohle je proces a časem se to zlepší. Důležitý je být sám sebou, autenticita se cení. Takže klidně experimentuj s různými přístupy a uvidíš, co funguje nejlépe.

145 slov
1.5 minut čtení
6. 6. 2024
David Jílek
David Jílek

Hele, když chceš oslovit někoho neznámého, nejlepší je být přirozený. Zkus začít s nějakou jednoduchou otázkou nebo poznámkou o situaci, ve který se nacházíte – třeba něco k tomu eventu nebo co máš na sobě. To je dobrý ledoborec. Někdy stačí říct, že jsi zvědavej na to, co dělá ten člověk v oboru a proč se tu objevil.

Můžeš zkusit i sdílet něco o sobě – něco krátkýho a zajímavýho, co by mohlo vzbudit jeho zájem. Tím pádem se dostanete do konverzace a pak už to půjde samo. A pokud máš nervozitu, tak to je normální. Klidně si dej pár minut na přípravu před eventem, promysli si pár otázek, které můžeš položit.

A co dělat, když to nevyjde? No, někdy prostě lidi nemají zájem. To se stává. Neber si to osobně, jdi dál a zkusit oslovit někoho jiného. Tyhle věci se časem zlepší s praxí. Hlavně se snaž být v pohodě a užívat si to.

154 slov
1.5 minut čtení
27. 6. 2024
Ludmila Píchová
Ludmila Píchová
Podobné otázky