Succeed.cz/Fórum/Jakou hodnotu mají osobní hodnoty při hledání práce?

Jakou hodnotu mají osobní hodnoty při hledání práce?

Zajímalo by mě, jak důležité jsou osobní hodnoty při hledání zaměstnání. Mám pocit, že v dnešní době se hodně zaměřujeme na dovednosti a zkušenosti, ale co třeba to, co nás skutečně definuje jako jednotlivce? Myslím tím věci jako integrita, čestnost, týmová spolupráce a podobné hodnoty, které formují naši osobnost a přístup k práci. Třeba když se ucházím o práci v nějaké firmě, kde je důležitá kultura a hodnoty, jak moc se na tohle všechno dívají? Je možné, že když mám silné osobní hodnoty, tak to může hrát klíčovou roli v tom, jestli mě vezmou nebo ne? A co když jsou moje hodnoty v rozporu s hodnotami firmy? Jak to ovlivní moje šance na úspěch? Mám obavy, že lidé s dobrou kvalifikací ale slabými hodnotami mohou dostat práci snadněji než já. Jak byste to viděli vy? Jakou roli hrají osobní hodnoty v pohovorech a celém procesu hledání práce? Zajímá mě váš názor a zkušenosti.

153 slov
1.5 minut čtení
31. 12. 2023
Aleš Dostál
Aleš Dostál

Osobní hodnoty při hledání práce rozhodně hrají důležitou roli. Firmy dnes hodně hledí na firemní kulturu a hodnoty, protože chtějí zaměstnance, kteří se do týmu zapadnou a budou sdílet stejnou vizi. Když máš silné hodnoty jako integrita nebo týmová spolupráce, může to být velké plus. Mnoho zaměstnavatelů dokonce dává přednost kandidátům s dobrými hodnotami před těmi, kteří mají jen technické dovednosti, ale chybí jim etika nebo týmový duch.

Pokud jsou tvoje hodnoty v rozporu s hodnotami firmy, může to být problém. V takovém případě je lepší hledat místo, kde se tvé hodnoty shodují s filozofií firmy. Tak to budeš mít jednodušší a budeš spokojenější v práci. Co se týká lidí s dobrou kvalifikací a slabými hodnotami, někdy dostanou práci snadněji, ale dlouhodobě to většinou nefunguje. Zaměstnavatelé si brzy uvědomí, že takoví lidé nepasují do týmu a můžou je propustit. Takže jo, osobní hodnoty jsou fakt důležité a měly by být součástí celého procesu hledání práce.

155 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2024
Tomáš Procházka
Tomáš Procházka

Osobní hodnoty jsou fakt důležitý, i když se to někdy přehlíží. Když se ucházíš o práci, firmy často hledají lidi, kteří zapadnou do jejich kultury a sdílí podobné hodnoty. Když máš třeba integritu nebo týmového ducha, můžeš mít výhodu, protože takoví lidi jsou pro firmu cenní. Pokud tvoje hodnoty nejsou v souladu s firmou, může to být problém. Můžeš být super kvalifikovanej, ale pokud nebudou vidět tvoje hodnoty, nemusíš dostat šanci. V pohovorech se často ptají na situace, kde jsi ukázal svoje hodnoty, takže je dobrý mít připravený příklady a vědět, co pro tebe ty hodnoty znamenají. Na konci dne, lepší než jen dovednosti jsou osobnosti, který zapadají do týmu a kultury firmy.

113 slov
1.1 minut čtení
8. 1. 2025
Matěj Žemlička
Matěj Žemlička
Podobné otázky