Succeed.cz/Fórum/Jak si vybudovat větší sebevědomí v podnikání?

Jak si vybudovat větší sebevědomí v podnikání?

Zajímalo by mě, jak se dá posílit sebevědomí v podnikání, protože mám pocit, že mi to často brání v dalším rozvoji. Myslím, že je důležité mít víru ve své schopnosti, ale někdy se cítím, jako bych nebyl dost dobrý. Rád bych slyšel názory a tipy od lidí, kteří si tím prošli. Jaké strategie používáte k překonání pochybností a obav? Jak zvládáte situace, kdy se musíte prezentovat nebo jednat s klienty? Napadá mě, že by mohlo být užitečné učit se od úspěšných podnikatelů, ale jaký je nejlepší způsob, jak to udělat? Je důležité mít mentora, nebo stačí pracovat na sobě a sledovat vlastní pokroky? Určitě mi pomůže, když se dozvím o konkrétních technikách nebo cvičeních, které vám pomohly zlepšit vaši sebedůvěru. Co třeba pozitivní afirmace nebo vizualizace? Jaké máte zkušenosti s těmito technikami? A co třeba veřejné vystupování – pomohlo vám to v budování sebevědomí? Jak se s tímto strachem vyrovnáváte? Rád bych věděl také, zda existují nějaké knihy nebo online kurzy, které vám pomohly na vaší cestě k většímu sebevědomí. Děkuji všem za vaše názory a rady!

177 slov
1.8 minut čtení
14. 6. 2022
Ondřej Přibyl
Ondřej Přibyl

Sebevědomí v podnikání je fakt důležitý. Za mě pomáhá pár věcí, co jsem vyzkoušel. Za prvé, setkávat se s lidma v oboru, třeba na networkingových akcích. Uvidíš, že i ostatní mají podobný pocit a to tě nakopne. Dál, pozitivní afirmace fakt fungují. Zkus si ráno říkat, co jsi už dokázal nebo co umíš dobře. Vizualizace taky hodně pomáhá – představ si úspěch při jednání nebo prezentaci.

Co se týče veřejného vystupování, doporučuji začít s malýma skupinama. Čím víc budeš vystupovat, tím víc si zvykneš a strach se změní na energii. Mentor může být super, ale pokud na něj nemáš, tak sleduj úspěšný podnikatele online. Většinou sdílejí svoje zkušenosti a tipy zdarma.

Knihy jako "Mindset" od Carol Dweck nebo "The Confidence Code" by mohly být dobrý pro inspiraci. Online kurzy o osobním rozvoji nebo komunikaci taky můžou pomoct. Hlavně je důležitý neustále pracovat na sobě a nebrat si neúspěchy osobně – jsou to jen lekce. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2024
Kristýna Kolmanová
Kristýna Kolmanová

Co se týče budování sebevědomí v podnikání, určitě bych doporučil začít s malými cíli. Když splníš něco menšího, dodá ti to energii a motivaci na další kroky. Taky je dobrý se obklopit lidma, kteří tě podporují. Mít mentora může být super, protože ti ukáže cestu a pomůže se vyhnout zbytečným chybám. Pokud jde o veřejné vystupování, to můžu jen potvrdit – čím víc to děláš, tím víc se ti to zpevní. Zkus prezentovat v malé skupině nebo si najít příležitosti vystupovat na menších akcích.

A co se týče technik jako pozitivní afirmace nebo vizualizace – já osobně je používám a funguje to. Před důležitým jednáním si třeba představím, jak to skvěle dopadne, a tím se uklidním. Jinak mě hodně pomohly knihy o osobním rozvoji – doporučuji něco od Dale Carnegieho nebo "Mindset" od Carol Dweck. Online kurzy taky můžou být fajn – najdeš tam spoustu tipů, jak pracovat na sobě.

Takže shrnuto: malý cíle, podpora lidí kolem sebe, praxe ve veřejným vystupování a učení se z příběhů ostatních – to všechno může pomoct zlepšit to sebevědomí v podnikání.

176 slov
1.8 minut čtení
28. 12. 2023
Libor Smola
Libor Smola
Podobné otázky