Succeed.cz/Fórum/Jaké zdroje doporučujete pro učení o investování?

Jaké zdroje doporučujete pro učení o investování?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaké máte tipy a doporučení ohledně zdrojů pro učení se o investování. Jsem úplný nováček a mám pocit, že je toho tolik, co se dá naučit, ale nevím, kde začít. Myslím tím knihy, online kurzy, podcasty nebo třeba videa na YouTube. Kdybych měl udělat první krok do světa investic, co byste mi poradili? Rád bych se dozvěděl o základech jako jsou akcie, dluhopisy nebo i nemovitosti. Zajímá mě i technická analýza a fundamentální analýza – jaké materiály byste doporučili pro pochopení těchto pojmů? A co třeba nějaké komunity nebo fóra, kde se dá diskutovat s lidmi, kteří už mají víc zkušeností? Mám pocit, že učení se od ostatních, kteří už prošli tímto procesem, by mohlo být velmi cenné. Jaké jsou vaše osobní zkušenosti a co jste udělali pro to, abyste se stali úspěšnými investory? Děkuji za všechny tipy a rady.

146 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2024
Aleš Jelínek
Aleš Jelínek

Pokud chceš začít s investováním, doporučil bych pár věcí. Knihy jako "Inteligentní investor" od Grahama jsou klasika a dost tě naučí o zásadách investování. Pak je tu "Akcie pro začiatočníky" od Stocka, což je fajn pro pochopení základů akcií. Na YouTube najdeš spoustu kanálů, třeba "Investopedia" nebo "Graham Stephan", co se zabývají jak základy, tak pokročilejšími strategiemi.

Online kurzy na platformách jako Udemy nebo Coursera taky nabízejí skvělé možnosti, často i s certifikátem. Co se týče technické a fundamentální analýzy, existují online zdroje jako Investopedia, kde najdeš články a videa vysvětlující základy obou přístupů.

Fóra jako Reddit (např. r/investing nebo r/stocks) jsou skvělá pro diskuzi s ostatními investory. Můžeš tam najít lidi, co už mají zkušenosti a rádi ti poradí. Taky se podívej na české stránky jako Finmag nebo Peníze.cz, kde se probírají různé investiční strategie a novinky.

Zkrátka, začni s knihama a videama, uč se základní pojmy a zapoj se do komunit, abys mohl diskutovat s ostatními. A hlavně to neber příliš vážně – učit se můžeš i z chyb.

168 slov
1.7 minut čtení
21. 1. 2025
Eva Daňková
Eva Daňková

Takže pro začátek bych doporučil pár knížek, co jsou fakt dobrý. Například "Inteligentní investor" od Benjamina Grahama je klasika a naučí tě hodně o hodnotovém investování. Další super kniha je "A Random Walk Down Wall Street" od Burtona Malkiela, ta tě uvede do světa akcií a dluhopisů.

Pokud jde o online kurzy, podívej se na platformy jako Coursera nebo Udemy. Tam najdeš kurzy zaměřený na technickou a fundamentální analýzu. Jo a nezapomeň na YouTube, jsou tam spousty kanálů, co tě naučí základy - třeba Graham Stephan nebo Andrei Jikh.

Co se týče komunit, doporučuji Reddit, tam najdeš subreddity jako r/investing nebo r/stocks, kde můžeš diskutovat s lidma, co mají zkušenosti. Je fajn se ptát a sdílet názory.

Taky si můžeš založit demo účet u nějaké brokerské společnosti, abys mohl zkoušet investovat virtuálně bez rizika. To ti pomůže pochopit, jak to celé funguje bez toho, abys vkládal svoje peníze hned na začátku.

Hlavně buď trpělivej a nečekej zázraky přes noc. Učení je proces a za pár měsíců už budeš mít víc jasno.

169 slov
1.7 minut čtení
3. 11. 2024
Viktor Brož
Viktor Brož
Podobné otázky