Succeed.cz/Fórum/Jak se naučit oddělovat práci od soukromého života?

Jak se naučit oddělovat práci od soukromého života?

V dnešní době, kdy technologie spojují práci a osobní život víc než kdy dříve, se mi zdá, že je stále těžší najít rovnováhu mezi těmito dvěma světy. Mám pocit, že se mi práce vlévá do každého kouta mého volného času. Když se vrátím domů, často vezmu do ruky telefon a kontroluji e-maily nebo si přemýšlím o úkolech na zítřek, místo abych si užíval volno nebo trávil čas s rodinou a přáteli. Je to pro mě frustrace a ráda bych se naučila lépe oddělovat tyto dvě sféry mého života. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy, jak na to? Co vám pomáhá udržet hranice mezi pracovním a soukromým životem? Zkoušeli jste třeba nějaké techniky nebo metody jako je plánování času, nastavení jasných pracovních hodin nebo digitální detox? Jak si organizujete den tak, abyste po práci mohli opravdu relaxovat a netrávili čas myšlenkami na pracovní povinnosti? Myslím, že je důležité mít i prostor pro osobní zájmy a koníčky, ale občas mám pocit, že na ně už nezbývá síla ani čas. Jak tedy efektivně oddělit práci od soukromého života v dnešním rychlém světe a nezapomínat na sebe? Každá rada by byla skvělá.

189 slov
1.9 minut čtení
29. 4. 2024
Ivana Tvrdíková
Ivana Tvrdíková

Já si myslím, že je důležitý si opravdu nastavit jasný hranice. Třeba jsem si dal pravidlo, že po práci už na e-maily nekoukám. Pomohlo mi to hodně. Zkusil jsem i vymyslet nějaký rituál, co dělám po práci – třeba jít na procházku nebo si udělat čaj. Tím se mi fakt podařilo oddělit ty dvě sféry.
Také jsem zrušil notifikace na telefonu, co se týče pracovních věcí, abych se nenechal rušit. A co se týče víkendů, tak jsem se snažil věnovat koníčkům a rodině, co nejvíc to šlo.
Jasně, někdy je to těžký a člověk si stejně na něco vzpomene, ale aspoň to udržuje nějakou rovnováhu. A pokud jde o digitální detox – to je super věc! Zkusil jsem to na víkend a bylo to osvěžující. Takže jo, zkus tyhle tipy a uvidíš! Možná ti to pomůže.

138 slov
1.4 minut čtení
8. 11. 2024
Eliška Navrátilová
Eliška Navrátilová

Taky jsem měl ten samý problém. Mě osobně pomohlo si nastavit jasný pracovní čas a od toho se odpoutat. Po práci si dám třeba hodinu na relaxaci, kde prostě nedělám nic pracovního a snažím se soustředit na sebe nebo rodinu. Taky jsem zkusil omezit používání telefonu po práci, hlavně co se týče e-mailů a pracovních aplikací. Místo toho jsem začal číst knížky nebo se věnovat nějakým koníčkům, abych si odpočinul. Pomáhá mi i plánování víkendů, kdy si naplánuju aktivity, které mě baví a dám si je do kalendáře, aby mě to motivovalo. Digitální detox je fajn, ale stačí si třeba říct - po 18:00 už žádné pracovní maily. Je to o disciplíně, ale chce to zkoušet a najít si to svoje.

121 slov
1.2 minut čtení
27. 4. 2024
Michal Pazdera
Michal Pazdera