Succeed.cz/Fórum/Tipy na zlepšení time managementu

Tipy na zlepšení time managementu

Rád bych se zeptal, jestli má někdo nějaké osvědčené tipy a triky na zlepšení time managementu. V dnešní době, kdy máme tolik povinností a úkolů jak v osobním životě, tak v práci, se mi zdá, že je čím dál těžší všechno stihnout. Všichni kolem mě mluví o tom, jak si plánují svůj čas, ale já mám pocit, že to prostě nezvládám. Mám problémy s organizací a často se mi stává, že se musím uchýlit k tomu, že dělám věci na poslední chvíli. Vyzkoušel jsem několik aplikací na plánování času a kalendáře, ale stále mám problém s tím, abych se držel svých plánů a dodržoval termíny. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo techniky, které by mi mohly pomoci lépe si rozvrhnout čas. Jak se třeba vypořádat s prokrastinací? A co funguje vám? Používáte nějaké metody jako Pomodoro techniku nebo Eisenhowerovu matici? Jak si udržujete motivaci, když máte před sebou dlouhý seznam úkolů? Mám pocit, že bych mohl být mnohem produktivnější, kdybych měl lepší přehled o tom, co a kdy dělat. Rád bych slyšel vaše názory a rady ohledně time managementu. Děkuji!

183 slov
1.8 minut čtení
20. 7. 2024
Romana Vlková
Romana Vlková

Není to jednoduché, s časem to má každý jinak. Zkus si udělat seznam úkolů a seřadit je podle priority. Mě osobně funguje Eisenhowerova matice – rozděl si úkoly na důležité a naléhavé, to ti pomůže se zorientovat. Pomodoro technika taky není špatná, nastav si třeba 25 minut práce a pak 5 minut pauza. Mně to pomáhá udržet pozornost a nevyhořet. Co se týče prokrastinace, někdy stačí jen začít. I když nemáš chuť, zkus udělat aspoň jednu malou věc. Když se do toho dostaneš, často pokračuješ dál. A k motivaci – zkus si udělat nějaké odměny za splněné úkoly, třeba oblíbený film nebo něco dobrého. Hlavně se netrap, je to proces a chce to čas. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
22. 1. 2025
Miroslav Hrdlička
Miroslav Hrdlička

Tak já mám pár tipů, co mi pomohly. Zkus si každý den napsat seznam úkolů – klidně na papír, ne nutně v aplikaci. Rozděl si je na ty, co jsou urgentní a ty, co si můžeš nechat na později. Pak se zaměř na ty nejdůležitější první. Pomodoro technika je super, zkus si nastavit 25 minut práce a pak 5 minut pauza. Pomůže ti to udržet koncentraci a taky se nezbláznit z toho množství. Prokrastinaci jsem se zbavil tak, že jsem si nastavil jasné termíny i na malé úkoly, nečekej, až to bude na poslední chvíli. A když už cítíš, že se do toho nemůžeš dostat, zkus začít s nějakým jednoduchým úkolem – to tě nakopne a rozjedeš se. Co se motivace týče, tak já si vždycky říkám, jaký dobrý pocit budu mít, až to udělám. Takže zkus hledat ten pocit odměny, když něco splníš. Drž se toho a třeba to půjde lépe.

152 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2023
Alena Vašková
Alena Vašková