Succeed.cz/Fórum/Jak se mohu jako introvert lépe zapojit do networkingových akcí?

Jak se mohu jako introvert lépe zapojit do networkingových akcí?

Zajímalo by mě, jak to udělat, když jsem introvert a networkingové akce mi připadají jako noční můra. Vždycky je tam spousta lidí, které neznám, a já se cítím hrozně nervózní, když mám začít konverzaci. Jak překonat ten strach z oslovení cizích lidí? Někdy si říkám, že bych chtěl mít více sebevědomí a umět se lépe prosazovat. Vím, že networking je důležitý pro kariérní růst a různé příležitosti, ale jak se do toho správně pustit? Existují nějaké konkrétní tipy nebo techniky, které by mi mohly pomoct cítit se lépe v takových situacích? Myslím, že by mi hodně pomohlo naučit se nějaké triky, jak rozproudit konverzaci a jak navazovat vztahy s lidmi bez toho, abych se cítil jako ryba na suchu. Co třeba takové malé rozhovory nebo otázky, které si můžu připravit dopředu? Jak se vyhnout trapným tichům a jak si udržet energii během celé akce? Rád bych slyšel o zkušenostech ostatních, kteří to zvládají lépe než já. Jaké strategie byste doporučili? Jak jste to dělali vy, když jste začínali? A co třeba online networking — funguje to pro introverty lépe než osobní setkání?

182 slov
1.8 minut čtení
1. 12. 2024
David Veselý
David Veselý

Takže networking pro introverty, to je věčný boj, co? Mám pár tipů, co mi osobně pomohly. Zkus si připravit pár otázek dopředu, něco jako "Co tě přivedlo na tuto akci?" nebo "Jaký projekt teď řešíš?" To ti může pomoct rozproudit konverzaci a vyhnout se trapným tichům. Můžeš si také vybrat jednu nebo dvě osoby, s kterými si chceš popovídat, místo abys se snažil oslovit každého kolem.

Dále zkus začít s menšími skupinkami, kde je víc prostoru na menší rozhovory. Pokud cítíš nervozitu, dej si pauzu někde v klidu a zhluboka dýchej. Online networking může být pro introverty fajn, protože tam je menší tlak na osobní interakci.

A nezapomínej, že většina lidí je také nervózní, takže se nemusíš stresovat. Všichni tam jsou z nějakého důvodu a často ocení i malé úsilí.“

130 slov
1.3 minut čtení
11. 12. 2024
Jana Světlíková
Jana Světlíková

Takže, jako introvert na networkingových akcích je to fakt výzva, co? Ale mám pár tipů, co mi pomohly. Za prvé, zkus si připravit pár otevřených otázek, třeba něco o tom, jak se lidem líbí akce nebo co dělají. To je dobrý start na konverzaci. Můžeš taky říct něco jednoduchého jako: "Ahoj, jak se máš?" a pak to rozvinout.

Dál, zkus se zaměřit na menší skupinky lidí místo toho, abys se snažil oslovovat všechny najednou. Většinou je snazší začít s někým, kdo vypadá taky nervózně. A pokud dojde k trapnému tichu, klidně to přiznej. Někdy je fajn to odlehčit humorem.

Pokud jde o energii, snaž se dělat přestávky – dej si chvíli pauzu a dej si třeba vodu nebo si projdi ven. Online networking je pro nás introverty určitě lepší, protože můžeš mít víc času na odpovědi a cítíš se víc v pohodě.

A hlavně, nezapomínej, že nejde o to být nejlepší mluvčí, ale spíš navázat nějaký kontakt. Držím ti palce!

161 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2025
Denisa Hrdá
Denisa Hrdá