Succeed.cz/Fórum/Co mám říkat na networkingových setkáních, když jsem stydlivý?

Co mám říkat na networkingových setkáních, když jsem stydlivý?

Jsem introvert a když přijde na networkingové setkání, cítím se vždycky nesvůj. Většinou tam potkávám spoustu lidí, kteří jsou mnohem víc otevření a komunikativní než já, což mě dost stresuje. Nejde mi to přirozeně, jak mluvit s lidmi, které neznám, nebo co vlastně říkat, abych se nenudil a zároveň nezapadl do pozadí. Můžete mi poradit, co dělat v takové situaci? Jaké otázky mohu položit ostatním, abych zahájil konverzaci bez toho, abych se cítil trapně? A co když najednou nevím, co dál říct? Jaký je nejlepší způsob, jak udržet konverzaci a neztratit nit? Zkoušel jsem se připravit na to, co říct, ale stejně pak zapomenu všechno, když tam dorazím. Taky bych chtěl vědět, jestli je lepší mluvit o sobě nebo naopak se ptát ostatních na jejich práci a zájmy. Jak vy osobně zvládáte takové situace? Co vám funguje a co ne? Rád bych slyšel nějaké tipy od lidí, kteří to mají podobně jako já, protože cítím, že se mi to snaží pomoci v mém kariérním růstu. Je to pro mě důležité a chtěl bych být schopen se lépe zapojit do těchto setkání.

181 slov
1.8 minut čtení
31. 12. 2024
Kamila Staňková
Kamila Staňková

Zkus být v pohodě, určitě nejseš sám. Mě pomáhá mít pár otázek v záloze, třeba co lidi dělají v práci nebo jak se dostali k tomu, co dělají. Můžeš se zeptat i na nějaké hobby nebo zážitky z poslední doby. Většinou to rozproudí konverzaci a ty nemusíš hned mluvit o sobě. Když cítíš, že se ti chytá téma, klidně to rozveď, ale nenuť se do toho, aby ses cítil jako machr. Klidně si dej pauzu a poslouchej, co říkají ostatní. Když je ticho, tak se dá říct něco jako "co plánuješ dělat o víkendu?" nebo "viděl jsi už ten nový film?" Takový otázky udrží konverzaci v chodu. Nezapomínej na to, že většina lidí má taky obavy a možná soucítí s tebou. Zkoušej si na setkáních užít atmosféru a nezapomeň, že jsi tam proto, abys poznal nový lidi a rozšířil si obzory.

141 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Ivana Staňková
Ivana Staňková

Tak já to mám podobně. Když jsem na networkingovém setkání, tak mi taky dělá problém začít konverzaci. Zkus se soustředit na otázky, co mají lidi rádi nebo jakou práci dělají. Třeba něco jako: "Co vás přivedlo na tohle setkání?" nebo "Jaký projekt teď řešíte?" To jsou super otázky, co otevřou diskusi a můžeš tím zjistit, co je baví.

Když pak mluvíš o sobě, neříkej toho moc, spíš se snaž navázat na to, co říkají ostatní. Můžeš říct něco jako: "To zní zajímavě, já dělám..." a pak už se to nějak rozvine.

Když dojdeš na suché místo a nevíš, co říct dál, klidně se zeptej na názor třeba na aktuální trendy v oboru nebo něco nového, co slyšel. I když jsi introvert, ti lidé většinou rádi mluví o sobě a to ti ulehčí práci.

Někdy pomůže jenom se usmát a přikývnout, to tě mohou tak nějak zahrnout do konverzace. Taky je dobrý mít na paměti, že nejsi sám – spousta lidí je nervózních. Takže klidně vyzkoušej tyhle tipy a uvidíš, co funguje.

170 slov
1.7 minut čtení
20. 11. 2024
Soňa Jahodová
Soňa Jahodová