Succeed.cz/Fórum/Jak se soustředit při práci z domova bez rozptýlení?

Jak se soustředit při práci z domova bez rozptýlení?

Když člověk pracuje z domova, tak to může být fakt výzva. Mám pocit, že se mi stává, že mi pořád něco vyrušuje, ať už je to telefon, domácí práce nebo dokonce i televize. Někdy se snažím dodržovat nějaký režim, ale stejně mě něco odvede pozornost. Zkoušel jsem třeba mít stanovené bloky času na práci a pak si dát pauzu, ale i tak mě to ne vždycky funguje. Jak si vlastně nastavit pracovní prostor, aby mě to tolik nerozptylovalo? Je lepší mít vše uklizeno nebo naopak mít nějaké drobnosti po ruce? A co třeba hudba – pomáhá nebo spíš překáží? Rád bych slyšel tipy od těch, co už pracují z domova delší dobu a mají nějaké osvědčené metody. Jak zvládáte tu samotu a nedostatek kolegů kolem? Je pro vás těžké udržet si motivaci, když víte, že doma je tolik lákadel na to, abyste se nechali vyrušit? Vím, že je důležitý mít jasný cíl a plánovat si úkoly, ale jak to udělat efektivně, aby se člověk nedostal do spirály prokrastinace? Děkuji za vaše názory a tipy!

174 slov
1.7 minut čtení
5. 10. 2023
Libor Veselý
Libor Veselý

Práce z domu je fakt náročná, to se nedá popřít. Osobně jsem si vytvořil nějaký systém, co mi pomáhá. První věc je jasný pracovní prostor – snažím se mít stůl jen na práci, žádné domácí úkoly nebo rozptýlení jako televize. Uklizené prostředí mi hodně pomáhá, protože když vidím chaos, jsem taky chaotický. Dále mám nastavený časový blok, kde pracuju třeba 25 minut a pak si dám 5 minut pauzu. Na tohle používám aplikace, co ti pípají – připomínají ti, kdy si můžeš odpočinout. Co se hudby týče, tak si pouštím instrumentální playlisty – zpěv mě vyrušuje, ale pokud tobě funguje něco jiného, klidně do toho jdi. A co se týče motivace a osamělosti, tak se snažím občas vyjít mezi lidi – třeba do kavárny s laptopem nebo na online meetingy s kolegy. Je fajn mít občas nějakou interakci. A prokrastinace? No, to je boj. Zkouším si stanovovat krátké cíle a za každý splněný úkol si dopřát malou odměnu – třeba kafe nebo procházku ven. Není to vždy ideální, ale pomáhá mi to udržet se na správné cestě.

176 slov
1.8 minut čtení
27. 7. 2024
Adam Brychta
Adam Brychta

Práce z domova je fakt boj. Já osobně mám vyzkoušený pár věcí, co mi pomáhají. První je určitě si udělat pracovní místo, kde je klid a co nejmíň rozptýlení – takže ideálně někde, kde není moc lidí a hluku. Taky se snažím mít stůl uklizený, abych nebyl rozptýlený nějakýma kravinama. Zároveň mám rád mít po ruce pár věcí, co mě inspirují a motivují.

Co se týče hudby, tak to je hodně individuální. Někdo potřebuje ticho, jiný naopak poslouchá instrumentální hudbu nebo zvuky přírody, což pomáhá soustředění. Já dávám přednost nějaké klidné hudbě bez textu, protože jinak se příliš soustředím na slova a to mi pak kazí flow.

Dalším tipem je mít jasný plán na den – třeba si napíšu úkoly a pak si dám časový bloky na jednotlivý úkoly. Když skončím, dám si krátkou pauzu, abych se zregeneroval. Důležitý je to dodržovat a nebýt moc přísnej na sebe, když se stane, že se nedodrží. A co se týká samoty, tak občas mám pocit, že mi chybí ta interakce, ale snažím se třeba občas zavolat s kolegy nebo mít videohovor, aby to nebylo tak osamělý.

Takže shrnuto – jasný pracovní prostor, plánování a trocha komunikace s lidma z práce. Snad ti to pomůže!

200 slov
2 minut čtení
20. 7. 2024
Andrea Skálová
Andrea Skálová