Succeed.cz/Fórum/Jak si lépe zorganizovat čas doma?

Jak si lépe zorganizovat čas doma?

Snažím se najít způsob, jak lépe organizovat svůj čas doma, ale pořád se mi to nedaří. Mám pocit, že když jsem doma, tak se snadno nechám rozptýlit různými věcmi, jako je televize, sociální sítě nebo domácí práce, které mě odvádějí od toho, co opravdu chci dělat. Často si naplánuji úkoly na den, ale pak je nedodržím a nakonec nemám hotovo skoro nic. Jaké máte tipy na efektivní plánování času? Jak vy osobně zvládáte organizaci času mezi prací a volným časem? Zkoušel jsem různé aplikace na správu času a seznamy úkolů, ale vždycky se najde něco, co mě rozptyluje. Uvažoval jsem i o tom, že bych si udělal nějaký denní režim, ale nemám představu, jak přesně na to jít. Jaké techniky vám fungují? Pomohlo by mi třeba mít pevně stanovené hodiny, kdy se věnovat práci a kdy odpočívat? Nebo je lepší si rozvrhnout úkoly na celý týden dopředu? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně organizace času doma. Děkuji!

159 slov
1.6 minut čtení
27. 7. 2023
Petr Pavlík
Petr Pavlík

Mám podobný problém, takže ti rozumím. Zjistil jsem, že je dobré mít pevně daný plán, ale zároveň to nesmí být moc striktní, jinak se začneš cítit pod tlakem. Zkus si nastavit konkrétní bloky času na práci a pauzy, třeba 25 minut práce a pak 5 minut přestávka (Pomodoro technika). To mi dost pomohlo, protože víš, že máš čas se soustředit a pak si můžeš odpočinout bez výčitek.

Dále doporučuji omezit rozptýlení – vypni notifikace na telefonu a dej si vzdálenost od televize a sociálních sítí, alespoň na tu dobu, co pracuješ. A co se týče úkolů, zkus si je psát na papír nebo použít tabuli, kde si je odškrtáváš. Většinou když něco odškrtneš, tak tě to motivuje pokračovat.

Taky jsem zkoušel plánovat úkoly na celý týden dopředu, ale zjistil jsem, že je lepší plánovat den předem. Takže večer si sedni a sepiš si úkoly na další den. Nakonec se neboj udělat si i čas na nicnedělání – je to důležité taky. Držím palce!

163 slov
1.6 minut čtení
6. 7. 2023
Filip Brož
Filip Brož

Není to jednoduchý, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Zkus si stanovit jasný pracovní bloky, třeba 2 hodiny práce a pak 15 minut pauza. To ti může pomoct se soustředit a po pauze se zase vrátit do tempa. Vytvoř si seznam úkolů, ale spíš na týden dopředu, a přiřaď k nim priority. Třeba si vyber 3 věci, co musíš udělat ten den, a zbytek můžeš odsunout na jindy. Když něco uděláš, odškrtni to, to je fakt motivující. A co se týče rozptýlení – zkus si udělat "digitální detox" během práce, třeba si vypni notifikace a dej telefon na druhou stranu pokoje. Uvidíš, že to pomůže. A jo, mít pevný čas na práci a čas na volno je rozhodně dobrý nápad. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
3. 1. 2023
Dana Jahodová
Dana Jahodová