Succeed.cz/Fórum/Jak mluvit s kolegou, který se necítí v týmu dobře?

Jak mluvit s kolegou, který se necítí v týmu dobře?

Už nějakou dobu mám pocit, že jeden z našich kolegů se v týmu necítí úplně pohodlně. Všiml jsem si, že se často odmlčuje během týmových schůzek a nevypadá to, že by byl nadšený do spolupráce. Chtěl bych mu přispět k tomu, aby se cítil lépe a zapojil se víc do našeho kolektivu. Jenže nevím, jak na to. Jak začít tu konverzaci? Mám se ho ptát přímo na důvody jeho nepohody, nebo by bylo lepší přistoupit k tomu opatrněji? Co když jeho odpověď bude negativní nebo se mu to nebude chtít řešit? Je lepší nabídnout mu podporu, nebo raději počkat, až se sám otevře? Obávám se, že pokud to udělám špatně, mohlo by to situaci ještě zhoršit. Máte někdo zkušenosti s tímto druhem situace? Jakým způsobem jste se snažili mluvit s kolegou, který není v týmu spokojený? Jaké otázky mu položit a co říct, abychom se cítili oba komfortně? Poraďte mi prosím, jak na to!

154 slov
1.5 minut čtení
8. 3. 2024
Eduard Žák
Eduard Žák

Myslím, že je fajn, že chceš pomoci. Určitě je dobrý začít s něčím neformálním, třeba se ho zeptat, jak se mu daří nebo co dělá o víkendu. Zkus mu ukázat, že ti na něm záleží a že je v pohodě si promluvit. Když se ti podaří navodit uvolněnou atmosféru, tak třeba sám začne mluvit o tom, co ho trápí.

Při přímém dotazu na to, proč se necítí dobře, bych byl opatrný. Může to na něj působit jako tlak. Spíš mu nabídni podporu a řekni mu, že pokud chce mluvit o čemkoliv, jsi tu pro něj. Třeba ho motivuješ k tomu, aby se otevřel.

Každý má jiný styl komunikace, takže ne každý je hned připraven sdílet svoje pocity. Důležitý je být trpělivý a naslouchat. Pokud se neotevře hned, nezoufej. Možná během času uvidíš změnu v jeho chování a zapojení do týmu.

138 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2024
Kristýna Odehnalová
Kristýna Odehnalová

Zkus se s ním prostě normálně potkat na kafi nebo na obědě, bez nějakého tlaku. Místo toho, abys ho hned vyzvídal, jak to vnímá, spíš mu dej prostor, aby se sám otevřel. Můžeš začít nějakou běžnou konverzací o práci nebo o tom, co dělá, a pak se ptát na jeho názor na týmové akce nebo projekty. Pokud se mu nebude chtít mluvit, tak to neber osobně, možná potřebuje víc času. Nikdo nemá rád přímé otázky na pocity, takže spíš naznačuj, že jsi tu pro něj a že bys rád slyšel, co si myslí. A pokud má nějaký problém, tak mu klidně nabídni pomoc nebo podporu – třeba i jen jako kolega. A hlavně nespěchej, měj trpělivost.

116 slov
1.2 minut čtení
10. 12. 2024
Miroslava Prchalová
Miroslava Prchalová