Jak zvládnout strach z neúspěchu při startu podnikání?
Zdravím všechny podnikatele, kteří se rozhodli vyrazit do světa vlastního byznysu. Mám teď v hlavě spoustu myšlenek a emocí, protože se chystám začít s podnikáním a stále mě trápí ten úžasně paralyzující strach z neúspěchu. Nechci se bát selhání, ale mám pocit, že mě to brzdí v rozletu. Jak jste to zvládli vy? Jak překonáváte ten pocit, že všechno, co plánujete, může skončit nezdarem? Vím, že podnikání není procházka růžovým sadem a že selhání je součástí procesu, ale i tak se cítím jako na tenkém ledě. Všichni kolem mě říkají, že je důležité mít víru ve své schopnosti, ale co když ta víra není dost silná? Jak se vlastně dá pracovat s tímto strachem, aby nás to nedeprimovalo a naopak posunulo vpřed? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti, které by mi mohly pomoci překonat tento blok. Jaké strategie nebo přístupy můžete doporučit? A co třeba to pozitivní myšlení – opravdu funguje v praxi? Jsem si vědoma toho, že i ti nejúspěšnější podnikatelé čelili obavám a nejistotám, ale jak to zvládali na osobní úrovni? Měli jste někdy pocit, že už nemůžete pokračovat? A pokud ano, co vám pomohlo se znovu postavit na nohy? Vím, že se tu najdou lidé, kteří mají podobné obavy jako já a možná bychom si mohli vzájemně pomoci. Tak co říkáte? Jak se vypořádat se strachem z neúspěchu při startu podnikání?