Succeed.cz/Fórum/Jak zvládnout strach z neúspěchu při startu podnikání?

Jak zvládnout strach z neúspěchu při startu podnikání?

Zdravím všechny podnikatele, kteří se rozhodli vyrazit do světa vlastního byznysu. Mám teď v hlavě spoustu myšlenek a emocí, protože se chystám začít s podnikáním a stále mě trápí ten úžasně paralyzující strach z neúspěchu. Nechci se bát selhání, ale mám pocit, že mě to brzdí v rozletu. Jak jste to zvládli vy? Jak překonáváte ten pocit, že všechno, co plánujete, může skončit nezdarem? Vím, že podnikání není procházka růžovým sadem a že selhání je součástí procesu, ale i tak se cítím jako na tenkém ledě. Všichni kolem mě říkají, že je důležité mít víru ve své schopnosti, ale co když ta víra není dost silná? Jak se vlastně dá pracovat s tímto strachem, aby nás to nedeprimovalo a naopak posunulo vpřed? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti, které by mi mohly pomoci překonat tento blok. Jaké strategie nebo přístupy můžete doporučit? A co třeba to pozitivní myšlení – opravdu funguje v praxi? Jsem si vědoma toho, že i ti nejúspěšnější podnikatelé čelili obavám a nejistotám, ale jak to zvládali na osobní úrovni? Měli jste někdy pocit, že už nemůžete pokračovat? A pokud ano, co vám pomohlo se znovu postavit na nohy? Vím, že se tu najdou lidé, kteří mají podobné obavy jako já a možná bychom si mohli vzájemně pomoci. Tak co říkáte? Jak se vypořádat se strachem z neúspěchu při startu podnikání?

228 slov
2.3 minut čtení
8. 8. 2023
Hana Havlíčková

Strach z neúspěchu je normální, to zažívá asi každý, kdo se pouští do podnikání. Důležité je uvědomit si, že neúspěch není konec světa. Každé selhání je příležitost k učení se. Mě osobně pomohlo si stanovit malé cíle, které jsou reálné a splnitelné. Když jsem je dosahoval, nabíral jsem větší sebedůvěru. Zkus si vytvořit plán a rozdělit ho na menší úkoly. Taky je dobré mít kolem sebe podporující lidi – mentory nebo jiné podnikatele, kteří si prošli podobným procesem. Mysli na to, co se můžeš naučit i z nezdarů, a jak tě to posune dál. Pozitivní myšlení fakt funguje, ale je to o praxi – začni s malými kroky a postupně buduj víru v sebe sama. Pokud někdy pocítíš vyčerpání, dej si pauzu a pak se vrať s čistou hlavou. Hlavně nevzdávej to hned na začátku!

135 slov
1.4 minut čtení
15. 5. 2024
Aleš Košťál

Strach z neúspěchu je úplně normální, když se chystáš začít s podnikáním. Každý podnikatel to nějakým způsobem zažil. Osobně jsem zjistil, že je dobré brát věci krok po kroku. Místo toho, abych se soustředil na to, co se může pokazit, zaměřil jsem se na malé cíle a úspěchy. Tím se ten strach trochu rozmělní.

Důležité je taky přijmout, že selhání je součástí procesu. Nikdo není dokonalý a i ti nejúspěšnější měli své pády. Můžeš z toho jenom čerpat zkušenosti a poučit se pro příště. Zkus si psát, co tě trápí, a pak najdi řešení nebo alternativy. Taky pomáhá obklopit se lidmi, kteří mají podobné ambice, protože vzájemná podpora je fajn.

Co se týče pozitivního myšlení – jo, funguje to do určité míry, ale je dobré mít i realistická očekávání. Někdy si musíš prostě říct: "Není konec světa, když to nevyjde." A hlavně si pamatuj, že v biznisu jde o odolnost a schopnost přizpůsobit se. Takže klidně udělej chybu, ale nevzdávej to! Držím palce!

162 slov
1.6 minut čtení
26. 5. 2024
Anna Pospíšilová
Succeed.cz/Články/Podnikatelské mindsety
Jak překonat strach z neúspěchu a najít odvahu začít podnikat?Objevte osvědčené techniky a mindsety, které vám pomohou překonat psychologické bariéry bránící v zahájení vlastního podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky